HNK Segesta Sisak

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice HNK Segesta)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
HNK Segesta Sisak
Puno ime Hrvatski Nogometni Klub Segesta Sisak
Nadimak Stara dama
Osnovan 1906.
Igralište Gradski stadion, Sisak
Navijači Antitalenti
Kapacitet 8.000 mjesta
Direktor {{{direktor}}}
Trener
Liga 4. HNL - Središte
2018./19. 5.
Boje kluba Boje kluba Boje kluba
Boje kluba
Boje kluba
 
Glavni dres
Boje kluba Boje kluba Boje kluba
Boje kluba
Boje kluba
 
Pričuvni dres
Gradski stadion Sisak - domaći stadion HNK Segesta

HNK Segesta hrvatski je nogometni klub iz Siska, te najstariji nogometni klub u Hrvatskoj i ovom dijelu Evrope koji još uvijek djeluje. Trenutno igra u 4. HNL - Središte.

Historija[uredi | uredi kod]

Prvi povijesni dokumenti o počecima igranja nogometa na području Hrvatske upućuju na Engleze koji su u Županji oko 1880. gradili tvornicu tanina, te su iz dokolice počeli igrati ovu igru. Još ranije, 1873., u Rijeci su ga igrali engleski tehničari i mađarski željezničari, ali kako Rijeka nije spadala u Hrvatsku, iva utakmica je prvi nogometni susret u Hrvatskoj.. 5. VII. 1893. Hrvatski Sokol upućuje poziv svima koji žele učiti igrati »football« (još nije bilo hrvatske riječi), da se jave u društvo. Nakon što je vrlo brzo ovaj sport ušao u mnoge škole, već prvih godina 20. stoljeća počinju nicati mnogi nogometni klubovi. Tako su 1901. utemeljeni klubovi u Osijeku i Vukovaru, a nogometnu sekciju ima i atletski klub subotičkih Bunjevaca. U Zagrebu se 1903. osniva »Prvi nogometni i športski klub Zagreb« i »Akademski šport klub« (kasniji HAŠK), u Karlovcu djeluju »Trenk« i »Panonija«, u Splitu »Šator«, a u Samoboru »Šišmiš.« Ipak, nijedan od ovih klubova nije do danas održao neprekinuto djelovanje.

Nogomet u Sisku[uredi | uredi kod]

U Sisku također postoje dokazi o vrlo ranom početku igranja nogometa, osobito po školama. Prvi širitelj nogometa u gradu bio je Ferdo Hefele (1846.-1909.), koji u svome putopisu Put na istok do Carigrada (1890.) opisuje kako je naučio igrati nogomet u Zagrebu. Hefele je 40 godina djelovao u Sisku kao učitelj, te je bio prvi i dugogodišnji učitelj tjelovježbe u Višoj pučkoj školi i Šegrtskoj školi. Kasnije su i u tim školama (1909.) osnovani nogometni klubovi (»Croatia« i »Hrvat«). Drugi promicatelj nogometa u Sisku bio je učitelj gimnastike Stjepan Sebastijan, rodom iz Senja, koji je bio učenik Franje Bučara pionira ovog sporta u Hrvatskoj.

Utemeljenje kluba[uredi | uredi kod]

1906. u Sisku, koji je tada imao 7.100 stanovnika, utemeljen je Ferijalni športski klub »Segesta.« Skupinu učenika i studenata koji su osnovali klub predvodio je trinaestogodišnji učenik Ivo Stipčić, kojemu su zbog dobrog uspjeha u školi rođaci kupili novu, kožnatu nogometnu loptu.

Krajem lipnja ili početkom srpnja 1906. Stipčić i dvadesetak njegovih prijatelja okupili su se u gostionici Stipčićeva tetka Ivana Šešeka (današnja ul. Ivana Kukuljevića-Sakcinskog 4), te ondje osnovali klub. Osnivači su se dogovorili da prvi predsjednik kluba bude vlasnik lopte, to jest Ivo Stipčić, a za ime kluba izabrano je »Segesta«, prema imenu starog keltsko-ilirskog naselja na području Siska - Segestica. Budući da su članovi kluba bili uglavnom učenici i studenti koji su u Sisku boravili samo u vrijeme školskih praznika (ferija), nazvan je »Ferijalnim športskim klubom.«

Kasniji novinski izvještaji[uredi | uredi kod]

Premda o samom osnivanju nema sačuvanih dokumenata, postoje brojna svjedočanstva sudionika toga skupa, a od 1909. sačuvana su i prvi novinski članci o utakmicama. Te je godine 15. VIII. u Sisku održana utakmica sa zagrebačkom Concordijom (prema Novom Sisačkom Glasu). U tjedniku Sisak iz 1912. nalazi se popis sisačkih nogometnih klubova, a za Segestu se kaže da postoji samo preko ferija, a sljedeće godine tjednik Posavac kaže za Segestu da je »prvi klub u Sisku« i da je »išao donekle napred i držao se na površini.« Zagrebački list Šport iz 1919. spominje Segestu kao »Prvi sisački klub Ferijalni športski klub „Segesta“.«

Hrvatske novine iz 1927. (br. 21 od 21. V.) donose i opis osnivanja kluba, te nabraja i njegove utemeljitelje iz 1906, a isti list u lipnju 1931., povodom 25. godišnjice kluba donosi sljedeći tekst:

»Bio je to izrazito djački klub, pa se aktivnost odvijala uglavnom za školskih ferija. Tada se svaki dan išlo na trening kroz grad u dresovima a igrači su nosili sa sobom golštange i ostalu opremu jer se nije znalo na kojoj će livadi moći trenirati i igrati, jer su ih vlasnici nemilice tjerali...«

Nakon Drugog svjetskog rata[uredi | uredi kod]

Segesta u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata igra u sustavu natjecanja Nogometnog saveza Jugoslavije. Najčešće je bila u drugoj ligi toga sustava. 1986. godne osobito je obilježena 80. godišnjica djelovanja kluba, kao najstarijeg kluba na prostoru Jugoslavije.

U kapitalističkoj Hrvatskoj Segesta je više puta zaigrala u slabijoj prvoj državnoj ligi. U sezoni 1992./93 zauzela je 10. mjesto; 1993./94. 9. mjesto; 1994./95. 8. mjesto; 1995./96. 6. mjesto u prvoj A ligi; 1996./97. 11. mjesto, nakon čega se više nije uspjela plasirati u natjecanje na državnoj razini.

U Hrvatskom nogometnom kupu igrala je u sezonama 1992./93., 1993./94. (četvrtfinale), 1994./95. (osmina finala), 1996./97. (osmina finala), 1998./99. (četvrtfinale), 2000./01. (osmina finala), 2001./02., 2002./03., 2003./04..

Segesta danas[uredi | uredi kod]

U najnovije vrijeme Segesta igra u 2. hrvatskoj nogometnoj ligi, iz Hrvatskog nogometnog kupa eliminirana je u osmini finala.

U sezoni 2009./2010. Segesta završava u 2.HNL ligi kao posljednja ekipa na ljestvici te samim time ispada u 3.HNL.

U srpnju 2010. na klupu seniorske momčadi Segeste sjeda Ratko Ninković.

Proslava stote godišnjice kluba[uredi | uredi kod]

30. VIII. 2006., povodom obilježavanja 100. godišnjice kluba održana je utakmica s Hrvatskom nogometnom reprezentacijom, na prepunom Gradskom stadionu u Sisku. Segesta je izgubila 2:6.

26. IX. 2006. održana je svečana sjednica kluba na kojoj su uručena priznanja najboljim segestinim nogometašima svih vremena, kao i zaslužnim trenerima i sportskim djelatnicima kluba. Priznanja je dobilo 11 igrača: Slavko Draženović, Ivan Sertić, Dubravko Kahler, Željko Plepelić, Milan Radojčić, Branimir Agarević, Zoran Buinac, Nikica Valent, Josip Cavrić, Danijel Kukić i Damir Stefanović, te 92-godišnji Rudolf Draženović, najstariji živući nogometaš Segeste. Priznanja su također dobili i treneri Stjepan Grgec i Nikola Dobranić, te dosadašnji predsjednici kluba i skupštine kluba: Vladimir Posavec, Dragan Božić i Đuro Brodarac. Priznanje za najuspješnijeg suca dobio je Vlado Svilokos, a u kategoriji sportskog djelatnika priznanje je uručeno Stojanu Lamzi. Posthumno su nagrađeni i sisački novinari Miroslav Matovina i Branko Kanižaj.

Nakon svečane sjednice odigrana je i prijateljska međunarodna utakmica s Jantrom iz bugarskog grada Gabrova na Gradskom stadionu u Sisku, na kojoj je Segesta pobijedila 6:2.

Poznati igrači i treneri[uredi | uredi kod]

  • Marko Mlinarić
  • Tomislav Piplica
  • Mladen Munjaković
  • Mladen Bartolović
  • Silvio Marić
  • Zlatko Kranjčar
  • Branko Ivanković
  • Milivoj Bračun
  • Srećko Bogdan
  • Leonardo Barnjak

Klupski uspjesi[uredi | uredi kod]

  • Finale INTERTOTO kupa s danskom Silkeborgom 1996. god.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]