Gwanggaeto Veliki od Goguryeoa

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Gwanggaeto Veliki od Goguryeoa
Hangul광개토태왕
Hanja廣開土太王
Revidirana romanizacijaGwanggaeto-taewang
McCune–ReischauerKwanggaet'o-taewang
Ime po rođenju
Hangul고담덕 or
Hanja高談德 or
Revidirana romanizacijaGo Damdeok or An
McCune–ReischauerKo Tamdǒk or An
Posthumno ime
Hangul국강상광개토경평안호태왕
Hanja國岡上廣開土境平安好太王
Revidirana romanizacijaGukgangsang-gwanggaetogyeong-pyeongan-hotaewang
McCune–ReischauerKukkangsang-kwanggaet'ogyŏng-p'yŏngan-hot'aewang

Gwanggaeto Veliki od Goguryeoa (374–413) (vl. 391–413) bio je devetnaesti monarh Goguryeoa, najsjevernijeg od Tri kraljevstva Koreje. Njegovo puno posthumno ime se može grubo prevesti "Najveći kralj, širitelj teritorija na veliko, sahranjen u Gukgangsangu", a što se ponekad krati na Hotaewang or Taewang. Izabrao je Yeongnak za svoje ime ere, te se za vladavine zvao Yeongnak Veliki.

Pod Gwanggaetom je država Goguryeo ponovno postala jednom od velikih sila istočne Azije. Do smrti kralja Gwanggaetoa pod vlašću države Goguryeo se nalazila sva teritorija između rijeka Amur i Han, odnosno dvije trećine suvremene Koreje, Mandžurija, kao i dijelovi današnjeg Primorskog kraja u Rusiji te Unutrašnja Mongolija.

Godine 399. se država Silla pokorila kao vazal državi Goguryeo kako bi se zaštitila od države Baekje. Gwanggaeto je potom zauzeo prijestolnicu Baekjea u današnjem Seoulu te tako i Baekje načinio svojim vazalom. Mnogi smatraju kako je Goguryeo pod Gwangagetoom predstavljala jedini slučaj ujedinjenja svia Tri kraljevstva.

Gwanggaetoova postignuća su zabilježena na Gwanggaetovoj steli, postavljenoj kraj njegovog groba u Ji'anu duž suvremene kinesko-sjevernokorejske granica. Ona predstavlja najveću uklesanu stelu na svijetu.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]

Kraljevske titule
Prethodi:
Gogugyang
Kralj Goguryeoa
391 – 413
Slijedi:
Jangsu