Guslač na krovu (film)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Guslač na krovu (1971))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Fiddler on the Roof
filmski poster koji je izradio Ted CoConis
RežijaNorman Jewison
ProducentNorman Jewison
nenaveden na špici:
Walter Mirisch
ScenarioJoseph Stein
PredložakTevye and His Daughters; autor:
Sholem Aleichem
UlogeChaim Topol
Norma Crane
Leonard Frey
Molly Picon
Paul Mann
MuzikaJerry Bock (originalna muzika)
Sheldon Harnick (stihovi)
John Williams (aranžman pjesama)
FotografijaOswald Morris
MontažaAntony Gibbs
Robert Lawrence
StudioThe Mirisch Production Company
DistribucijaUnited Artists
Datum(i) premijere
3. 11. 1971 (1971-11-03)
Trajanje179 min.[1]
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
hebrejski
ruski
Budžet9 mil. $
Bruto prihod83,3 mil. $[2]

Fiddler on the Roof (sh. Guslač na krovu) je američki filmski mjuzikl snimljen 1971. godine u režiji Normana Jewisona, poznat kao jedno od najpopularnijih ostvarenja žanra. Predstavlja adaptaciju istoimenog brodvejskog mjuzikla, koji se, pak, temeljio na motivima proze jevrejskog pisca Sholema Aleichema. Radnja se odvija 1905. godine u Antejevki, jevrejskom štetlu (gradiću) u tzv. Crti naseljavanja u zapadnim gubernijama tadašnjeg Ruskog Carstva. Protagonist, koga tumači Chaim Topol je Tevye, mljekar koji usprkos napornog rada ostaje siromašan, jer nije u stanju prehraniti petoro kćeri, te je prisiljen da ih uda, dok istovremeno njegovi suseljani osjećaju stalnu opasnost od pogroma i progona od strane carističke vlasti.

Guslač na krovu je snimljen nedugo nakon što se niz ambicioznih, spektakularnih i skupih adaptacija popularnih brodvejskih mjuzikala pretvorio u katastrofalne komercijalne promašaje. Jewisonov film je također imao relativno visok budžet, te snimao u londonskim studijima Pinewood, ali i lokacijama u tadašnjoj Jugoslaviji, uglavnom u Lekeniku i okolici Zagreba; predstavljao je prvi značajni hollywoodski projekt na kome će surađivati Branko Lustig, koji će kasnije ostvariti značajnu producentsku karijeru. Guslač na krovu se isticao neobičnim stilom, u kome je protagonist obraćao publici, odnosno fotografijom i scenografijom kojom su dominirali sivi tonovi u usporedbi sa raskošnom teatarskom prdoukcijom inspiriranoj Chagalleovim slikama. Scenario je također nastojao radnju približiti tada aktualnim temama kao što su izraelsko-arapski sukob i revolucionarni protesti te je znatan naglasak stavljen na revolucionarna previranja u carskoj Rusiji kao i antisemitizam.

Guslač na krovu je, velikim dijelom zbog toga što je uspio izgledati "drukčije" od dotadašnjih hollywoodskih mjuzikala, postigao izuzetan komercijalni uspjeh, postavši najgledanijim filmom godine u američkim kinima. Također je osvojio tri Oscara kao i Zlatni globus za najbolji mjuzikl ili komediju. Izraelskom glumcu Chaimu Topolu je to bio najuspješniji nastup u karijeri.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. FIDDLER ON THE ROOF (U)”. British Board of Film Classification. August 19, 1971. Pristupljeno 21. IV 2013. 
  2. Movie Box Office Figures. LDS Film. Retrieved April 15, 2013.
  3. Walker, Craig (2011). On The Buses: The Complete Story. Andrews UK Limited. ISBN 9781908382849. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]