Guido od Spoleta, car Svetog Rimskog Carstva

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Guido od Spoleta je bio sin Guida I. kojemu car Lotar I. dodjeljuje Spoletsko vojvodstvo pošto je ovaj bio potomak Karla Velikog to jest unuk kralja Pipina. Zahvaljujući činjenici da je potomak Karla Velikog i ograničenoj vojnoj snazi uspijeva biti car Svetog Rimskog Carstva 891. - 894. godine

U trenutku smrti oca 880. godine to novostvoreno vojvodstvo se dijeli između Guida i njegovog brata Lamberta samo da bi bilo ponovno ujedinjeno tri godine potom. Zahvaljujući nestanku Karolinške dinastije s vlasti u Francuskoj Guido dobiva poziv 888 godine od nadbiskupa Reimsa da postane francuski kralj. Tek kada se već nalazio u Francuskoj stiže mu vijest o tamošnjoj krunidbi Oda za kralja nakon čega se neobavljenog posla vratio u Italiju gdje kršeći prethodne dogovore napada talijanskog kralja Berengara kojeg porazi u jednoj bitki nakon čega se 889 godine okrunio za kralja Italije (u realnosti protukralja). Taj vojni uspeh mu je na pladnju dao i Rim 891 nakon čega prisiljavanja papa da ga okruni za cara Svetog Rimskog Carstva pošto ovu titula tada već 4 godine ne drži niti jedna osoba. Tom krunidbom počinje potpuno srozavanja vrijednosti carskog naslova pošto Guido kao carski nasljednik Karla Velikog vlada samo dijelom južne Italije i ničim drugim. Italija naime tada već ima svoga nezavisnog kralja Berengara s kojim će voditi rat sve do smrti.

Njegova smrt 894. godine ništa ne mijenja pošto ga naslijeđuje kao car njegov sin Lambert od Spoleta, ali na kraju pobednik u ovim borbama za krunu koje traju desetljećima će ponovno Berengar.

Prethodnik:
Karlo III.
Car Svetog Rimskog Carstva Nasljednik:
Lambert od Spoleta