Gubaz II od Lazike

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Gubaz II od Lazike
Kralj Lazike
Vladavinacca. 541 – 555
NasljednikCat II

Gubaz ili Gubazes II (gruzijski: გუბაზ II, grčki: Γουβάζης) je bio kralj drevne gruzijske države Lazika od cca. 541. do vlastitog ubistva 555. Bio je jedna od najznačajnijih ličnosti Lazijskog rata, prvo kao vazal Sasanidske Perzije, a od 548. saveznik Istočnog Rimskog (Bizantskog) Carstva.

O njegovom životu postoje prilično oskudni podaci, te se ne zna datum njegovog rođenja niti otac. S druge strane se zna da mu je majka bila rodom iz Bizanta, odnosno da je u mladosti proveo neko vrijeme u Konstantinopolu, stekavši čin silentariusa na carskom dvoru. Na vlast je došao u vrijeme vladavine cara Justinijana I, prije izbijanja neprijateljstava Bizanta i Perzije koja će postati poznata kao Lazijski rat. U to vrijeme je Lazika bila bizantska klijentska država. Pokušaj Jovana Ciba, bizantskog magister milituma, da uvede trgovački monopol u Lazici, izazvao je Gubazovo nezadovoljstvo te ga potakao da 541. prijeđe na perzijsku stranu, pomogavši kralju Hozroju I da zauzme strateški važnu tvrđavu Petra, a samim time i kontrolu nad Lazikom.

Gubaz je nakon toga postao perzijski vazal, ali je s vremenom postao sve nezadovoljniji postojećim stanjem, prije svega zbog prestanka prihoda koja je dotle donosila trgovina s Bizantom preko Crnog mora. Gubaz je kao kršćanin također sve teže trpio nastojanja Perzijanaca da svojim vazalima nametnu zoroastričku vjeru. Prema Prokopiju, Hozroje je u tu svrhu čak namjeravao protjerati sve domoroce i Laziku kolonizirati Perzijancima. Kada je Gubaz čuo za to, odlučio je prijeći na stranu Bizanta.

Nakon toga su uslijedile godine teških i iscrpljujućih borbi za kontrolu nad Lazikom. Gubaz je to smatrao posljedicom nesposobnosti bizantskih generala, te o tome pisao caru Justinijanu. Jedan od njih je bio smijenjen, ali dvojica - Martin i Rustik - su to odlučili spriječiti. Doveli su Gubaza da promatra opsadu perzijske tvrđave, pa su ga tada Rustik i njegov brat Jovan tada mučki proboli nožem. Vijest o smrti kralja je izazvala bijes među Lazima, čija je skupština poslala izaslanstvo caru sa zahtjevom da kazni ubice ili će svi opet prijeći na perzijsku stranu. Justinijan je udovoljio njihovom zahtjevu, pogubivši Rustika i Jovana, dok je Martin samo smijenjen. Novim kraljem je postao Gubazov sin Cat.

Izvori[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

Prethodi:
Tzath I ?
Kralj Lazike
cca. 541 – 555
Slijedi:
Tzath II