Guanilatna ciklaza

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Guanilatna ciklaza
Katalitički domen ljudske rastvorne guanilatne ciklase 1. PDB 3uvj
Identifikatori
EC broj 4.6.1.2
CAS broj 9054-75-5
IntEnz IntEnz view
BRENDA BRENDA entry
ExPASy NiceZyme view
KEGG KEGG entry
MetaCyc metabolic pathway
PRIAM profile
PDB RCSB PDB PDBe PDBj PDBsum
Ontologija gena AmiGO / EGO

Guanilatna ciklaza (EC 4.6.1.2, guanil ciklaza, guanilil ciklaza, GC) je lijazni enzim. Guanilatna ciklaza je deo G proteinske signalne kaskade koja se aktivira niskim koncentracijama intracelularnog kalcijuma i inhibira visokim nivoima kalcijuma. U odgovoru na nivoe kalcijuma guanilil ciklaza sintetiše cGMP iz GTP-a. Ovaj ligand drži otvoren jonski kanal koji je njime kontrolisan, i time se omogućava unos kalcijuma u ćeliju.[1] Poput cAMP-a, cGMP je važan sekundarni glasnik koji unutar ćelije prenosi poruke dospele do nje putem interćelijskih glasnika, kao što su peptidni hormoni i NO, a može da deluje i kao autokrini signal. U zavisnosti od ćelijskog tipa, on može da podstiče adaptivne/razvojne promene koje zahtevaju proteinsku sintezu. U glatkim mišićima, cGMP je signal za relaksaciju, i spregnut je sa mnogim homeostatičkim mehanizmima uključujući regulaciju vaskularnih i disajnih puteva, sekreciju insulina, i peristaltiku. cGMP se može degradirati dejstvom fosfodiesteraza, koje su pod uticajem različitih formi regulacije zavisno od tipa tkiva.

Reakcija[uredi | uredi kod]

Guanilat ciklaza katalizuje reakciju prelaza guanozin trifosfata (GTP) u 3',5'-ciklični guanozin monofosfat (cGMP) i pirofosfat:

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Sakurai, K., Chen, J., and Kefalov, V. (2011). Role of guanylyl cylcase modulation in mouse cone phototransduction. The Journal of Neuroscience, 22, 7991-8000

Literatura[uredi | uredi kod]

Vidi još[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]