Gruzijska kuhinja

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Gruzijska kuhinja odnosi se na stilove kuhanja i jela koja su nastala u državi Gruziji i koja istorijski pripremaju gruzijski ljudi širom sveta. Gruzijska kuhinja je jedinstvena za celu državu, ali takođe nosi neke uticaje iz drugih evropskih i obližnjih bliskoistočnih kulinarskih tradicija. Svaka istorijska pokrajina u Gruziji ima svoju posebnu kulinarsku tradiciju, sa varijacijama kao što su megrelijska, kahetska i imeretska kuhinja. Jaka mesnim jelima, gruzijska kuhinja takođe nudi razna vegetarijanska jela.

Gruzijska kuhinja je rezultat bogatog međuodnosa kulinarskih ideja provedenih uz trgovačke putove pođednako od strane trgovaca i putnika.[1] Važnost i hrane i pića za gruzijsku kulturu najbolje se može opaziti tokom blagdana koji se zove supra, kada se priprema veliki asortiman jela, popraćen velikim količinama vina, a a zna da traje satima. U gruzijskim gozbama, uloga tamade (onaj koji rukovodi zdravicama) je važna i poštuje se njen položaj.

Gruzijski restorani su bili rašireni u Rusiji tokom 20. veka, zahvaljujući činjenici da je Josif Visarionovič Staljin i sam bio etnički Gruzin, te da je posebno voleo domaću hranu i piće. U Rusiji, svi veći gradovi imaju mnogo gruzijskih restorana i ruski restorani često imaju gruzijske prehrambene proizvode na svom jelovniku.[2]

U zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, gruzijska hrana je takođe popularna zbog naseljavanja Gruzijaca u druge sovjetske republike.

Predjela[uredi | uredi kod]

Hlebovi[uredi | uredi kod]

Tradicionalni gruzijski hlebovi su različiti, a uključuju Tonis puri, Hačapuri (hleb sa sirom), Šoti puri i Mčadi. Tradicionalno se peku u velikim, okruglim, dobro oblikovanim pećima zvanim T'one.

Sirevi[uredi | uredi kod]

Sosovi i začini[uredi | uredi kod]

Sosovi i začini uobičajeni za Gruzijsku kuhinju uključuju:

Pića[uredi | uredi kod]

Alkoholna pića iz Gruzije su čača (brendi) i vina (posebno gruzijska vina). Neki od najpoznatijih gruzijskih vina su Pirosmani, Alazani, Ahašeni, Saperavi i Kindžmarauli. Vinska kultura u Gruziji ide unazad više od hiljadu godina, a mnoga gruzijska vina napravljena su od tradicionalnih gruzijskih sorti grožđa koja su malo poznata na Zapadu, kao što su Saperavi i Rkatsiteli. Gruzijsko vino je dobro poznato u celoj istočnoj Evropi, a značajno je za nacionalni izvoz, a izvozi se više od 10 miliona flaša vina godišnje. Gruzija je takođe dom mnogih pivskih brendova, uključujući Natakhtari, Kazbegi, Argo, Kasri, i Kava.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Food Cultures of the World Encyclopedia, Volume 1, Ken Albala. str. 125
  2. Mack, Glenn Randall; Surina, Asele (2005). Food Culture in Russia and Central Asia. Greenwood Publishing Group. str. 10. ISBN 978-0-313-32773-5. 

Literatura[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]