Gruffydd ap Llywelyn

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
V. također Gruffydd ap Llywelyn Fawr
Karta koja prikazuje opseg osvajanja Gruffydd ap Llywelyna
  Gwynedd, kraljevstvo Gruffydd ap Llywelyna

Gruffydd ap Llywelyn (cca. 1007 – 1063/1064) bio je kralj Gwynedda koji je od 1055. do smrti vladao cijelim današnjem Walesom, te bio jedini velški vladar koji se time mogao pohvaliti. U Analima Ulstera i Brut y Tywysogionu je proglašen kraljem Britanaca. Bio je praunuk gvinedskog kralja Hywel Ddaa i kralja Cadell ap Rhodrija od Deheubartha.[1]

Bio je stariji od dva sina Llywelyn ap Seisylla, kralja Gwynedda i Powysa. Nakon očeve smrti 1023. godine, vlast nad Gwyneddom je preuzeo Iago ab Idwal ap Meurig iz dinastije Aberffraw. Prema predaji je u mladosti bio lijen i neodgovoran, ali se, čuvši kuhare u zamku kako ga ogovaraju, odlučio promijeniti svoj život i posvetiti se stjecanju vlasti. Postao je vladar Powysa. Kada je Iago ubijen 1039. godine, Gruffydd je preuzeo i Gwynedd. Potom je napao susjednu državu Deheubarth, te porazio i svrgnuo njenog vladara Hywela ab Edwina. Jedini mu je duže vrijeme otpor pružao Gruffydd ap Rhydderch u Gwent, koga je konačno uspio poraziti 1055.

Gruffydd je tada postao toliko moćan da je mogao priuštiti intervenciju u unutrašnje sukobe u susjednoj Engleskoj. Iste godine je pomogao prognanom earlu Aelfgaru u njegovom pohodu kada je poražen Ralph Plahi, saveznik Harolda Godwinsona. Godine 1057. je uspio osvojiti Morgannwg. Njegovu moć je morao priznati i engleski kralj Edward Ispovjednik. Gruffydd se oženio za Eadlgyth, kćer svog saveznika Aelfgara.

Godine 1063. je Edward pristao na plan Harolda Godwinsona da se Wales iznenada napadne i Gruffydd ukloni. U pohodu su sudjelovale dvije vojske - jedna na čelu sa Haroldom, a druga na čelu sa Haroldovim bratom Tostigom. Gruffydd je natjeran na povlačenje a potom ubijen od svojih ljudi. Nakon njegove smrti Wales se ponovno raspao na nekoliko manjih država. Ealdgyth se, pak, udala za Harolda koji će samo tri godine kasnije poginuti u bitci kod Hastingsa.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. John Edward Lloyd (1911) A history of Wales from the earliest times to the Edwardian conquest (Longmans, Green & Co.)
Prethodi:
Iago ab Idwal ap Meurig
kralj Gwynedda Slijedi:
Bleddyn ap Cynfyn
kralj Powysa
Prethodi:
Meurig ap Hywel
kralj Gwenta Slijedi:
Cadwgan ap Meurig
Prethodi:
Gruffydd ap Rhydderch
kralj Glywysinga
kralj Deheubartha Slijedi:
Maredudd ab Owain ab Edwin

Izvori[uredi | uredi kod]


Literatura[uredi | uredi kod]

  • John Edward Lloyd (1911) A history of Wales from the earliest times to the Edwardian conquest (Longmans, Green & Co.)
  • Remfry, P.M., Annales Cambriae. A Translation of Harleian 3859; PRO E.164/1; Cottonian Domitian, A 1; Exeter Cathedral Library MS. 3514 and MS Exchequer DB Neath, PRO E (ISBN 1-899376-81-X)
  • John Davies A history of Wales (Penguin Books) ISBN 0-14-014581-8
  • Ancestral Roots of Certain American Colonists Who Came to America Before 1700 by Frederick Lewis Weis, Lines: 176-2, 176A-4, 177-1