Gruda (Konavle)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Gruda
Gruda na mapi Hrvatske
Gruda
Gruda
Županija Dubrovačko-neretvanska
Općina/Grad Konavle
Najbliži (veći) grad Dubrovnik
Nadmorska visina 70 m
Geografske koordinate
 - z. š. 42.51785 N
 - z. d. 18.37004 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 753
Pošta 20215 Gruda
Pozivni broj 020
Autooznaka DU

Gruda je mjesto u Konavlima, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji udaljeno od Dubrovnika 30 km.

Smješteno je podno Ilijinog brda, na samom rubu Konavoskog polja, okrenuto put sjevera. Na Grudi živi oko 800 ljudi, a pod Grudu se ubrajaju i zaseoci Bačev Do' (zapadno) i Tušići (istočno). U bližoj okolici protječu dvije rijeke: Ljuta i Konavočica koje se spajaju na Sastavu koje je nekad bilo omiljeno kupalište grudske mladeži.


Gospodarstvo[uredi | uredi kod]

Gruda, kao i općenito Konavle, pretežno je agrarni kraj, i nema veliku industrijsku tradiciju. Od davnina ovdje je poznata prerada poljoprivrednih proizvoda, ali tada se nije radilo za neko veće tržište, već samo za vlastite potrebe prehrane. Prerada maslina i obrada vinove loze onda su bila neizbježna za sva kućanstva.

Danas Gruda slovi kao gospodarsko središte Konavala, prvenstveno zahvaljujući pogodnom geografskom položaju. Kao i u prošlosti, uzgajanje vinove loze primarna je poljoprivredna grana koja je i zaštitni znak ovog kraja. Sukladno s ogromnim vinogradskim površinama, na Grudi je otvorena vinarija, koja otkupljuje vino od konavoskih vinara. Vinarija je u domovinskom ratu prestala s radom i bila zapuštena, te se sad polako obnavljaju prijeratni potencijali.

Šport[uredi | uredi kod]

Od sporta na Grudi djeluju nogometni klub »Slaven« te boćarski klub »Slaven«. Ljeti se na Grudi održava amaterski turnir u nogotenisu, koji postaje sve popularniji sport ovog kraja. Turnir je postao tradicionalan i održava se svake godine. Na Grudi djeluje i Škola košarke "Konavle".

Povijest[uredi | uredi kod]

Gruda se prvi put spominje negdje početkom 17. stoljeća, i to kao Držojevići, koji su se u 19. stoljeću prezvali u Gruda. 1881. se otvara osnovna škola.

01.06.1936. u Konavle je sletio prvi avion, na aerodrom Gruda. Aerodrom "Gruda", iako travnat i 27 km udaljen od Dubrovnika, ipak je služio sve do 1962, kada se izgrađuje veći i bolji u Čilipima. Preko grudskog aerodroma Dubrovnik je bio povezan sa Splitom, Zagrebom, te Bečom, Pragom i Brnom.

Prva automatska telefonska centrala u Grudi je montirana 1938.

1944. se osniva niža gimnazija s đačkim domom.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Na Grudi prema popisu stanovništva iz 2011. godine obitava 741 stanovnik.[1].

Kretanje broja stanovnika 1857.-2011.[2]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]


Ovaj nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Gruda (Konavle) treba dopuniti.
Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.