Grofovija Empúries

Izvor: Wikipedia
Grb Grofovije Empúries.
Položaj Grofovije Empúries
Hug IV, grof od Empúriesa,i Pero Maça, gospodar Sangarréna za vrijeme protiv Maura na Mallorci oko 1229.

Grofovija Empúries (katalonski: Comtat d'Empúries; latinski: Comitatus Emporiarum) je bila srednjovjekovna grofovija sa sjedištem u katalonskom gradu Empúries a koja je obuhvaćala oblast Peralada. Odgovara historijskoj comarci Empordà.

Nakon što su ih Franci osvojili 785. godine, Empúries i Peralada su došli pod vlast Grofovije Girona. Oko 813. godine je Empúries sa Peraladom postala vlastita grofovija pod Ermengarom. On i drugi rani grofovi su najvjerojatnije bili vizigotskog porijekla. Godine 817. je Empúries ujedinjen sa Grofovijom pod kojom je ostao do 989. Od 835. do 844. Sunyer I je vladao Empúriesom i Peraladom dok je Alaric I vladao Roussillonom i Vallespirom.

Nakon smrti Gausfreda I 989. godine, Roussillon i Empúries su se razdvohili. Gausfredov stariji sin Hug I je preuzeo Empúries dok je Giselbert I preuzeo Roussillon. Grofovska dinastija se održala do 1322. godine. Posljednji grof Hug VI ju je prodao Petru I od Riberagoze za baroniju Pego i gradove Xaló i Laguar (u Kraljevini Valenciji). Petar ih je kasnije zamijenio sa Rejmondom Berengarom I za grofoviju Prades 1341. Otada je Empúries bio apanaža Krune Aragona.

Popis grofova[uredi - уреди]

Eksterni linkovi[uredi - уреди]