Die Sünderin

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Griješnica (1951.))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Die Sünderin
RežijaWilli Forst
ProducentRolf Meyer
Helmuth Volmer
ScenarioGerhard Menzel
Willi Forst
UlogeHildegard Knef
Gustav Fröhlich
Robert Meyn
Jochen-Wolfgang Meyn
MuzikaTheo Mackeben
FotografijaVáclav Vích
MontažaMax Brenner
DistribucijaDeutsche Styria Film GmbH
Datum(i) premijere
18. 1. 1951 (1951-01-18)
Trajanje87 min.
Zemlja Zapadna Njemačka
Jeziknjemački
Die Sünderin na Internet Movie Database

Griješnica (njem. Die Sünderin) je kontroverzna njemačka filmska melodrama Willi Forsta iz 1951. godine.

Film je izazvao oštre prosvjede Katoličke crkve i njemačke javnosti kako zbog kratke scene s Hildegard Knef u toplesu, tako i zbog svoje teme o prostituciji i samoubojstvu, čime je prerastao u jedan od najvećih njemačkih filmskih skandala. Zbog filma su organizirane brojne demonstracije i zatvorena kina u brojnim njemačkim i europskim gradovima, a zbog njega su vođeni i sudski procesi. Od početka prikazivanja (kino start: 18. siječnja 1951.) film je samo u Njemačkoj vidjelo preko 7 milijuna gledatelja.

Radnja[uredi | uredi kod]

Film prati sudbinu prostitutke Marine (Hildegard Knef), koja se zaljubljuje u slikara Alexandera Kleefa (Gustav Fröhlich) oboljelog od tumora na mozgu. Marina financijski pomaže neuspješnog slikara, čime se ponovno vraća prostituciji kojom se prestala baviti upoznavši Alexandera. Zajedno doživljavaju nekoliko sretnih tjedana. Kada Alexander izgubi vid, uskraćuje ga muka i na koncu ubija njega i sebe prekomjernom dozom Veronala.

Naziv filma trebao je biti "Monolog", budući da lik Marine priča unatrag o svom životu. Film počinje scenom u kojoj Marina truje svog ljubavnika. Smiruje se i gledateljima počinje kazivati priču o svom životu. U zadnjoj sceni film se ponovno vraća na početak priče, te završava scenom Marininog samoubojstva.

Zanimljivosti[uredi | uredi kod]

Hildegard Knef: "Apsurdno je što se jedna zemlja koja je imala Auschwitz i takve strahote, samo nekoliko godina kasnije ponaša na takav način samo zato što se na nekoliko sekundi na platnu vidi moje golo tijelo."

Hildegard Knef: "Ja sam dobila skandal, a producenti novce."

Hildegard Knef: "U osnovi crkva je napravila ovaj skandal zbog dvostrukog samoubojstva u filmu. Uzrokovalo ih je razočaranje životom, a ne gole grudi!"

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]