Grey Gardens (imanje)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Grey Gardens
Grey Gardens u januaru 2009. godine
Opšte informacije
Arhitektonski stilShingle
LokacijaEast Hampton, New York, SAD
Završetak gradnje1897
VlasnikSally Quinn
Upravljačko tijeloPrivate
Dizajn i konstrukcija
ArhitektJoseph Greenleaf Thorpe

Grey Gardens (sh. Sivi vrtovi) je kuća, odnosno imanje smješteno u području Georgica Pond u okviru sela East Hapton i istoimenog grada na Long Islandu u američkoj državi New York, poznato kao prebivalište Edith Ewing Bouvier Beale i Edith Bouvier Beale, odnosno po tome što je prikazano u znamenitom istoimenom dokumentarnom filmu.

Kuću su 1897. godine sagradili F. Stanhope Phillips i Margaret Bagg Phillips, kćer novinskog magnata, a dizajnirao ju je arhitekt Joseph Greenleaf Thorpe (1862-1934). Kuća, koja se sastojala od 14 soba, se isticala svojim vrtovima. Godine 1913. je prodana Robertu C. Hillu, vlasniku poduzeća Consolidation Coal Company koji ju je dodatno preuredio.

Godine 1924. su kuću kupili pravnik Phelan Beale i njegova supruga Edith Ewing Beale, koji će tamo sljedećih nekoliko godina provesti sa kćeri Edith, te sinovima Phelanom Juniorom i Bouvierom Bealeom. Edith je tamo nastavila živjeti nakon što se muž od nje 1931. godine rastavio. Održavanje kuće je tokom godina postalo sve teže, najviše zbog toga što je Edith zbog svog ekscentričnog i skandaloznog ponašanja ostala bez nasljedtsva, te imala tek skromni džeparac kao izvor prihoda.

Godine 1952. se Edith u kući, nakon neuspješnog pokušaja da se probije u show businessu, priključila njena kćer. Dvije žene su se postepeno počele povlačiti iz društva, a životni uvjeti na neodržavanom i zapuštenom imanju postajali sve gori. 1971. godine je kuću posjetila sanitarna inspekcija Okruga Suffolk te užasnuta prljavštinom, nedostatkom tekuće vode, kao prisutstvom desetaka divljih mačaka i rakuna, objavila kako će obje žene prisilno iseliti zbog opasnosti po njihov život. Kada je priču o tome objavio tabloid National Enquirer, Edithine nećake - bivša Prva dama Jacqueline Kennedy i njena sestra Lee Radziwil - su platili 50.000 dolara za čišćenje.

To je koincidiralo sa planovima braće Maysels, uglednih sineasta, da snime dokumentarni film o životu Jacqueline Kennedy. Tokom priprema su, sakupljajući građu za njen rani život u East Hamptonu, posjetili Grey Gardens i zaključili da bi "Velika Edie" i "Mala Edie" bili daleko bolja tema za film. Mayslesovi i njihova ekipa su proveli oko godinu dana na imanju i temeljito zabilježili tamošnji svakodnevni život.

"Mala Edie" je nakon majčine smrti 1979. godine prodala imanje Benu Bradleeju, izvršnom uredniku Washington Posta, koji je obećao da ga neće srušiti. Imanje je temeljito renovirano, a u njemu danas živi njegova udovica, novinarka Sally Quinn. 2017. godine je imanje ponudila na prodaju po cijenu od 19,995.000. $[1]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Rogers, Katie (March 2, 2017). „Want to Live in Grey Gardens? It Can Be Yours for $20 Million”. The New York Times: str. D1. Pristupljeno 7. III 2017.