Maleficent

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Grdana)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zlurada

Zlurada ili Grdana (engl.: Maleficent), izmišljeni lik iz crtanog filma Trnoružica (1959.) Walta Disneya, nastao po uzoru na zlu kumu iz istoimenih starih bajki Charlesa Perraulta i Braće Grimm. Lik je za potrebe filma izmislio Marc Davis. Ona je zla vila koja, pošto nije pozvana na slavlje povodom rođenja princeze Aurore, baca kletvu na princezu i proriče joj da će se „prije nego što sunce zađe“ na njen šesnaesti rođendan nabosti na vreteno i umrijeti.[1] Otmjena je žena, profinjenih manira i zapravo lijepih crta lica. Sebe naziva gospodaricom svega zla i ne odvaja se od svog ljubimca, Gavrana. Njeni ekscentrični pokreti su često imitirani, a njen kostim je desetljećima popularan na maskenbalima. Tri glumice su joj posudile glas, dok će ju Angelina Jolie 2014. tumačiti u igranom filmu.[2] Prema ishodima ankete provedene na Disneyevoj službenoj stranici Zlurada je najstrašniji i najmračniji Disneyev zlikovac.[3] U crtanom filmu Trnoružica iz 1959. glas joj je posudila Eleanor Audley, u House of Mouse Lois Nettleton, a u serijama Kingdom Hearts Susanne Blakeslee.

Opis[uredi | uredi kod]

Zlurada je vrlo visoka, vitka, svijetlo–zelenkaste boje kože, uska lica i istaknute brade. Ima pravilne i izražene crte lica i uvijek visoko uzdignute obrve. Demonsku crtu joj daju izrazito žute oči s malim zjenicama i rogovi na glavi. Uvijek nosi dugo, crno žezlo sa zelenom kuglom na vrhu, crno–ljubičastu haljinu, čije rubnice podsjećaju na šišmiševa krila.[4] Dodatni mračni znak je elegantni prsten s velikim crnim kamenom. Zlurada se drži otmjeno i dostojanstveno, puna je samopouzdanja, nastupa superiorno i umišljeno.[5]

Za razliku od ostalih Disneyevih zlikovaca, Zlurada nije komična i nijedan njen potez ne može nasmijati; nije luckasta poput Madam Mim (Mač u kamenu) ili Hada (Herkul), nije naivna poput Princa Johna (Robin Hood) ili Kraljice Srca (Alisa u zemlji čudesa), savršeno je smirena i uravnotežena za razliku od Ursule (Mala sirena) i Cruellae de Vill (101 dalmatinac), ali je daleko zlobnija i moćnija od Zle kraljice (Snjeguljica i sedam patuljaka) pošto želi ubiti djevojku samo zato što nije pozvana na zabavu. Ima svojevrsan smisao za humor (crni), vrlo je ironična i sarkastična, što se najbolje vidi u njenom obraćanju princu Filipu nakon što ga utamniči i uspava princezu. S pobjedonosnim osmijehom na licu, Zlurada mu kaže: "O, nemoj tako prinče Filipe, čemu tolika melankolija. Divna budućnost leži pred tobom! Ali Aurora je u beskonačnom snu! Godine su prolazile... Sto godina za jedan treptaj! I konačno su se kapije tamnice otvorile, naš princ je slobodan otići kuda mu je volja. Krenuo je na svom plemenitom pastuhu, onako visok i ponosan, probuditi svoju ljubav prvim poljupcem ljubavnika.”[6] Ona je hladna, sadistički raspoložena i nemilosrdna, što se najbolje vidi u njenom maltretiranju podanika, vojske goblina, trolova, aligatora, svinja i šišmiša. Jedino biće koje voli je njen ljubimac, Gavran (govori mu mezimče moje), čija je smrt potresa i izaziva.

Glavni negativac Trnoružice nije vještica, kako se često naziva, već zla vila, gospodarica (zla), kako ona samu sebe naziva. Neštedimice baca kletve, munje i gromove, kraljeve stražare pretvara u kamen kada ju pokušaju zarobiti. Sposobna je teleportirati se, uzimati različita obličja i pretvoriti se u zelenkasto, hipnotizirajuće svijetlo.[7] Vrhunac njene moći je pretvaranje u golemog, ljubičasto–crnog zmaja, koji vatrom koju bljuje može rušiti cijele stijene.

Uloga u filmu[uredi | uredi kod]

Film Trnoružica počinje zabavom povodom rođenja princeze Aurore, u velebnom dvorcu njenih roditelja. Tisuće kraljevskih podanika hrli kroz kapiju dvorca pokloniti se budućoj vladarici. U prostranoj dvorani smješteni su ostali kraljevi, vitezovi, dame, princ Filip (Aurorin budući muž) i tri dobre vile, koje su bebi donijele magične darove. Nakon što joj je Cvjetana darovala ljepotu, Gorana dar za pjevanje, a Sunčica zaustila najaviti svoj dar, iznenada je nastala oluja. Zavjese su letjele, nebo se smračilo, a nasred dvorane stvorila se zla vila Zlurada, navodno kako bi i ona darovala nešto djetetu.[8] Govorila je kako će Aurora bez sumnje biti lijepa i darovita, kako će rasti u najvećem luksuzu, voljena i pažena, ali je odjednom promijenila glas i počela vikati: "Prije nego što zađe Sunce na njen šesnaesti rođendan, ona će nabosti svoj prst na vreteno, i umrijet će!” Kada stražari pojure kako bi ju zarobili, ona im podsmješljivo vikne "Bjež'te lude!", okameni ih na mjestu i nestane. Zlurada je šesnaest godina tražila Auroru, koju su u međuvremenu vile sakrile u maloj šumskoj kolibi. Zapravo, to su za nju činili njeni podanici, životinje i nakaze. Kralj je naredio spaliti sva vretena u državi. Nekoliko dana pred princezin šesnaesti rođendan, vila šalje svog ljubimca, Gavrana, govoreći mu: “Mezimče moje, ti si mi posljednja nada. Vini se visoko i široko. Traži djevojku zlatne kose i usana crvenih kao što je ruža. Kreni, i nemoj me izneveriti.”

Gavran uspijeva pronaći princezu koja je tog dana neznajući da će se udati za njega upoznala princa Filipa, i dogovorila se da uvečer dođe u kolibu na večeru. Saznavši za tamo nekog princa, vile su se uplašile da bi mogle biti okrivljene za nepoštivanje dogovora, po kojem su dužne Auroru čuvati samo za Filipa. Stoga još istog dana pakiraju princezu i upućuju se na dvor pripremiti ju za vjenčanje. Misleći da je večera spremna, Filip dolazi u kolibu gdje zatiče Zluradu, čiji ga podanici zarobljavaju i vode u njen dom, na Zabranjenu planinu. U međuvremenu, Zlurada se u obliku zelenkastog svijetla pojavljuje u Aurorinom kominu, u dvorcu, hipnotizira ju i vodi kroz zidove, do vrha jedne kule, gdje je spremila vreteno. Vile, koje su u zamku osjetile crnu magiju, jure hodnicima i tajnim prolazima, vičući: "Aurora, ništa ne diraj." Staro proročanstvo je moralo biti ispunjeno, i trenutak prije nego što su tri vile stigle, princeza je nabola prst i pala u vječni san. Vile su natrčale na Zluradu, koja im je sa podsmijehom dobacila: “Mislile ste da možete nadmudriti mene! Mene, gospodaricu svega zla!? Evo vaše dragocene princeze!” Potom je pomakla haljinu ispod koje je ležala onesviještena Aurora. Uspavavši cijeli zamak, vile odlaze u Zluradinu tvrđavu osloboditi princa. Zlurada ga obeshrabruje, ironično govoreći o njegovoj ljubavi, kaže mu da će i nakon sto godina koje provede zarobljen, svakako biti prvi ljubavnik svoje princeze. U trenutku njene nepažnje, vile ga oslobađaju i počinju bježati. Zluradini služitelji im otežavaju bijeg raznim smicalicama, ali vile izlaze na kraj sa svim zamkama. Vidjevši kako princ bježi, Gavran glasno grakće, pokušavajući privući Zluradinu pažnju. Neposredno prije nego što se Grdana bijesna pojavi na prozoru, Sunčica Gavrana pretvara u kameni kip. Shvativši da je zarobljenik skoro stigao do Aurore, Zlurada baca čini na princezin zamak i oko njega rastu trnje i šiblje. S teškom mukom i pomoći triju dobrih vila, Filip uspješno krči put pred sobom. Shvativši da je vrijeme da se sama sukobi sa njim, Zlurada leti do zamka, gdje se pretvara u golemog crno-ljubičastog zmaja, te kaže: “Sada ćeš imati posla sa mnom prinče, i sa svim silama Pakla!” Nakon duge i teške borbe, princ ju uspijeva probosti čarobnim mačem i ona umire.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. www.disneyvillains.net, "Maleficent", pristupljeno 19. prosinca 2013.
  2. www.vecernji.hr, "Angelina Jolie zastrašujuća kao zlobnica", objavljeno 13. studenog 2013., pristupljeno 19. prosinca 2013.
  3. www.dvdizzy.com, "THE TOP DISNEY VILLAIN COUNTDOWN", objavljeno u prosincu 2004., pristupljeno 19. prosinca 2013.
  4. partygirl.hubpages.com, "Costume Ideas- Beginning With The Letter M", pristupljeno 19. prosinca 2013.
  5. cb.orcein.net, "A Maleficent Shrine", pristupljeno 19. prosinca 2013.
  6. www.imdb.com
  7. www.giantbomb.com, "Maleficent"
  8. www.imdb.com