Grb Izraela

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Grb Izraela

Grb Izraela sastoji se od menoraha (sedmokrakog svećnjaka) okruženog maslinovom granom sa obe strane, i sa natpisom "ישראל" (na hebrejskom - Izrael) u dnu grba. Dok je pozadina grba uvek plava, menorah i maslinova grana mogu biti beli ili zlatni. Belo plava kombinacija koristi se na predsedničkom barjaku dok se zlatno plava kombinacija najčešće koristi kada se grb prikazuje samostalno.

Država Izrael izabrala je ovaj grb kao najbolje rešenje na konkursu koji je održan 1948. Dizajn se zasniva na pobedničkom rešenju čiji autori su Gabrijel i Maksim Šamir, a neki elementi su preuzeti iz rešenja drugih učesnika na konkursu kao što je Oteh Vališ, V. Struski, Itamar David i Jerašmiel Šešter.

Idejno rešenje grba je najverovatnije bilo inspirisano poglavljem 4 Zaharijeve knjige koje glasi; "Pogledah i tamo bejaše zlatni menorah sa činijom iznad njega i sa sedam sveća na njemu... i tamo bejahu dva maslinova drveta pored njega, jedno sa leve i jedno sa desne strane činije." Međutim nije jasno da li je ova sličnost namerna ili slučajna. Braća Šamir nikada nisu javno iznela da li ih je opis iz Zaharijeve knjige insiprisao iako su detaljno opisali svoj rad na temu grba u intervjuu datom za novine Mariv, 16. februara 1949.

Menorah je bio simbol judaizma skoro 3000 godina. Korišćen je u drevnom Hramu u Jerusalimu. Maslinove grane simbolizuju mir.

Grb Izraela prikazan je na koricama izraelskog pasoša.

Izvori[uredi | uredi kod]