Gradska galerija u Bosanskom Novom

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Galerija u Bosanskom Novom smješten je u Kulturno–obrazovnom centru u Bosanskom Novomu. Proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. [1] Za nacionalni spomenik proglašen je i legat Stojana Ćelića, smješten u galeriji.[2]

Zgrada[uredi | uredi kod]

Zgrada u kojoj se danas nalazi Gradska galerija sagrađena je u periodu 1878-1900 godina, u stilu eklektike, odnosno arhitektura historicizma, kao objekat u kojem je bio smješten Kotarski sud. Arhitektura eklektike, odnosno arhitektura historicizma, u Bosni i Hercegovini je dala brojna i kvalitetna ostvarenja u smislu interpretacije evropskih stilova.

Oblik zgrade je pravougaoni, vanjskih gabarita 10,73 x 21,88 metara i ima prizemnu, spratnu i potkrovnu etažu. Na uličnoj fasadi prisutni su elementi dekorativno-plastične ornamentike i objekat je vertikalno raščlanjen primjenom profiliranog kordon vijenca, podužno postavljenog u nivou međuspratne konstrukcije, na dva dijela, prizemlje i sprat. Zidne ravni prizemlja dodatno su naglašene horizontalnim trakama veoma plitke profilacije.

Galerija[uredi | uredi kod]

U galeriji su smješteni: zbirka likovne kolonije „Rakani“, etno-zbirka Milana Karanovića i legat Stojana Ćelića. Legat je umjetnik poklonio gradu 1985. godine.

Likovna kolonija Rakani pokrenuta je 1985. godine i od tad se održava svake godine, a tradicija je prekinuta samo tokom proteklog rata. Od samog nastanka Kolonije učesnici Galeriji ostavljaju po dva djela, tako da njen fundus sada čini 430 slika.

Legat Stojana Ćelića čini 41 umjetničko djelo, i to: četiri ulja na platnu, - šest crteža, - trideset jedna grafika. Zbirka nije oštećena tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Stojan Ćelić je rođen 1925. godine u Bosanskom Novom. Tokom 1942. godine pohađao je časove crtanja u školi Mladena Josića. Akademiju (danas Fakultet) likovnih umetnosti u Beogradu je upisao 1943. godine, u klasi Nedeljka Gvozdenovića. Diplomirao je 1951. godine. Na fakultetu je radio kao asistent, docent i dekan. Bio je glavni i odgovorni urednik časopisa "Umetnost". Bio je redovni član SANU od 1978. godine. Izlagao je u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je većeg broja nagrada. Autor je nekoliko monografija kao što su “Nedeljko Gvozdenović” i “Marko Čelebanović”, mnogobrojnih tekstova o likovnoj umjetnosti, te knjiga “Između sveta i slike” i “Sudbina skulpture”. Osim slikarstvom i grafikom, bavio se tapiserijom, mozaikom i likovnom kritikom. Bavio se i likovnom kritikom. Umro je 1992. u Beogradu.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Mirela Tišma-Klinić, neobjavljena dokumentacija JU Kulturno-obrazovni centar u Novom Gradu/Bosanskom Novom.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Galerija u Bosanskom Novom”. kons.gov.ba. Pristupljeno 9. 2. 2017. 
  2. „Legat Stojana Čelića”. kons.gov.ba. Pristupljeno 9. 2. 2017. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]