Grabovička rijeka

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Grabovička rijeka
Lokacija
Države Bosna i Hercegovina
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
Obronci Ježice, sa Djevojačke ravni
1150 m
UšćeGrabovica
Dužina8 km
Hidrologija
Ulijeva se uVrbanju
Transport
PlovnostNije plovna

Grabovička rijeka je lijeva pritoka Vrbanje. Izvire u blizini sela Miljevići (na oko 1050 m n/v), ispod ceste za selo Golo Brdo, na južnim padinama Ježice (1276 m) i Zastijenja (lok.: Zāstinje; 1230 m n/v). Na Podvlašićkom platou, nadomak Skender Vakufa, ta komunikacija ujedno obilježava i granicu slivova Vrbanje i Ugra.

Nakon izvorišta, ova rijeka ulazi u duboki kanjon iz kojeg izlazi tek pri ulazu u staro selo Grabovica, a koji je mjestimično i do 350 m dublji od njenog prethodnog toka. Na platou preko ovih uzvisina, iznad izvorišta, prolazi cesta Skender VakufTravnik (preko Ilomske). Pored ceste je odmorište Srebrenik (izvor Kobilje).

Ovo područje je izuzetno bogato i razgranato razvođe slivova Vrbanje i Ugra. Ispod izdignute Ježice, sa jugoistoka izvire Ulički potok, a sa zapada – Duboka (također pritoke Vrbanje). Na drugoj, jugoistočnoj, strani Zastinja, u Zlovarićima izvorište je Kobilje i Ugrića, a na jugozapadnoj Zirinog i Kusinog potoka (pritoke Ugra).[1]

Ušće Grabovičke rijeke je u novom dijelu naselja Grabovica (po kojoj je imenovana, iako je neki izvori pogrešno obilježavaju kao "Grabovačku rijeku" (na oko 450 m n/v).

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Vojnogeografski institut, Izd. (1955): Travnik (List karte 1:100.000, Izohipse na 20 m). Vojnogeografski institut, Beograd.