Grabovačka kobasijada

Izvor: Wikipedia
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Grabovačka kobasijada ili samo Kobasijada naziv je manifestacije koja se od 1998. svake godine na blagdan Sveta tri kralja održava u lokalnom kafe-baru "Clodi" u Grabovcu u Baranji. Na njoj se ocjenjuje kvalitet domaćih kobasica. Idejni začetnici bili su Marijan Dušić-Bukal i Imre Mikuša. Bilo je najavljeno da će od 2007. godine organizator kobasijade biti Udruga proizvođača baranjskih kulinarskih proizvoda "Kobasičar", koja je tada bila u osnivanju. Do sada je na kobasijadi učestvovalo na desetke majstora kobasičara iz cijele Baranje i Slavonije, a nakon 12 godina održavanja, kobasijada je postala simbol i tradicija Grabovca.

Deveta kobasijada[uredi | uredi kod]

Godine 2007. na kobasijadi je bilo 25 takmičara i puno gostiju i degustatora. Tročlani žiri, koji su činili tadašnji gradonačelnik Belišća Zvonko Borić te Ivica Karlović i Stjepan Medved, uz zapisničara Davorina Taslidžića, imao je težak zadatak da ocijeni šifrirane uzorke kobasica. Ocjenjivali su se struktura, okus i boja kobasica.

S 37 bodova pobijedio je član žirija (!) Ivica Karlović, drugo je mjesto osvojio Mladen Nećak iz Grabovca s 31 bodom, a treće je mjesto pripalo još jednom članu žirija Stjepanu Medvjedu iz Grabovca s također 31 bodom. proslavu za jubilarnu 10. kobasijadu, koja će se održati iduće godine. Nakon ocjenjivanja, kobasice su skuhane i poslužene kao besplatna večera svih gostima i takmičarima.

Jedanaesta kobasijada[uredi | uredi kod]

Godine 2009. najboljom kobasicom proglašena je ona koju je napravio Andreas Dušić. Osim nje, peteročlana komisija na čelu s Vinkom Šuvakovom ocjenjivala je još dvadeset uzoraka kobasica iz Grabovca, Darde, Kneževih Vinograda, Čeminca i Slavonskog Broda. Drugo mjesto osvojio je Alen Dušić, treća najukusnija kobasica bila je ona Roberta Borzana, dok je najljuću napravio Zdenko Jumić.

Kao i prethodnih godina, i nakon ove kobasijade svi su uzorci završiti u kotlu, a nakon kuhanja narezani su "pod 45 stupnjeva" i servirani na stolove.

Dvanaesta kobasijada[uredi | uredi kod]

Godine 2010. takmičenju se odazvalo 25 takmičara iz Baranje i Osijeka, od kojih je najviše bilo Grabovčana. Od desetak uzoraka vrhunskog kvaliteta žiri je najboljom proglasio kobasicu Mladena Mucaka iz Grabovca, drugi su bili Marijan i Dalia Dušak, također iz Grabovca, a treći Franjo Gajvaronski iz Darde. Za najljuću proglašena je kobasica Josipa Tota.

Na kraju su podijeljene nagrada, a svi gosti prepunog kafe-bara pojeli su sve uzorke uz kiseli kupus i hren.

Povezano[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]