Grabovačka kobasijada

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Grabovačka kobasijada ili samo Kobasijada naziv je manifestacije koja se od 1998. svake godine na blagdan Sveta tri kralja održava u lokalnom kafe-baru "Clodi" u Grabovcu u Baranji. Na njoj se ocjenjuje kvalitet domaćih kobasica. Idejni začetnici bili su Marijan Dušić-Bukal i Imre Mikuša. Bilo je najavljeno da će od 2007. godine organizator kobasijade biti Udruga proizvođača baranjskih kulinarskih proizvoda "Kobasičar", koja je tada bila u osnivanju. Do sada je na kobasijadi učestvovalo na desetke majstora kobasičara iz cijele Baranje i Slavonije, a nakon 12 godina održavanja, kobasijada je postala simbol i tradicija Grabovca.

Deveta kobasijada[uredi - уреди | uredi izvor]

Godine 2007. na kobasijadi je bilo 25 takmičara i puno gostiju i degustatora. Tročlani žiri, koji su činili tadašnji gradonačelnik Belišća Zvonko Borić te Ivica Karlović i Stjepan Medved, uz zapisničara Davorina Taslidžića, imao je težak zadatak da ocijeni šifrirane uzorke kobasica. Ocjenjivali su se struktura, okus i boja kobasica.

S 37 bodova pobijedio je član žirija (!) Ivica Karlović, drugo je mjesto osvojio Mladen Nećak iz Grabovca s 31 bodom, a treće je mjesto pripalo još jednom članu žirija Stjepanu Medvjedu iz Grabovca s također 31 bodom. proslavu za jubilarnu 10. kobasijadu, koja će se održati iduće godine. Nakon ocjenjivanja, kobasice su skuhane i poslužene kao besplatna večera svih gostima i takmičarima.

Jedanaesta kobasijada[uredi - уреди | uredi izvor]

Godine 2009. najboljom kobasicom proglašena je ona koju je napravio Andreas Dušić. Osim nje, peteročlana komisija na čelu s Vinkom Šuvakovom ocjenjivala je još dvadeset uzoraka kobasica iz Grabovca, Darde, Kneževih Vinograda, Čeminca i Slavonskog Broda. Drugo mjesto osvojio je Alen Dušić, treća najukusnija kobasica bila je ona Roberta Borzana, dok je najljuću napravio Zdenko Jumić.

Kao i prethodnih godina, i nakon ove kobasijade svi su uzorci završiti u kotlu, a nakon kuhanja narezani su "pod 45 stupnjeva" i servirani na stolove.

Dvanaesta kobasijada[uredi - уреди | uredi izvor]

Godine 2010. takmičenju se odazvalo 25 takmičara iz Baranje i Osijeka, od kojih je najviše bilo Grabovčana. Od desetak uzoraka vrhunskog kvaliteta žiri je najboljom proglasio kobasicu Mladena Mucaka iz Grabovca, drugi su bili Marijan i Dalia Dušak, također iz Grabovca, a treći Franjo Gajvaronski iz Darde. Za najljuću proglašena je kobasica Josipa Tota.

Na kraju su podijeljene nagrada, a svi gosti prepunog kafe-bara pojeli su sve uzorke uz kiseli kupus i hren.

Povezano[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]