Gautama Buddha

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Gotama Buda)
Jump to navigation Jump to search
Zlatna statua bude
Dio serije članaka na temu
Budizam

Lotus-buddha.svg

Historija budizma
Darmičke religije
Kronologija budizma
Budistički sabori

Temelji
Četiri plemenite istine
Plemeniti osmokraki put
Pet pouka
Nirvāna · Tri dragulja

Ključni termini
Tri oznake postojanja
Skandha · Kozmologija · Dharma
Samsara · Rebirth · Shunyata
Pratitya-samutpada · Karma

Vodeće ličnosti
Gautama Buddha
Nagarjuna · Dogen
Budini sljedbenici · Porodica

Praksa i postignuća
Buddhastvo · Bodhisattva
Četiri stadija prosvjetljenja
Paramiji · Meditacija · Laici

Budizam po regijama
Jugoistočna Azija · Istočna Azija
Tibet · Indija · Zapad

Budističke škole
Theravāda · Mahāyāna
Vajrayāna · Rane škole

Tekstovi
Pali kanon
Pali Sutte · Mahayana Sutre
Vinaya · Abhidhamma

Komparativne studije
Kultura · Popis tema
Portal: Budizam
Dharma wheel.svg

Ova kutijica: pogledaj  razgovor  uredi

Siddharta Gotamo,kojeg su nazvali Budom - Prosvetljeni, osnivač budističke religije, rođen je oko 560. god pre Hrista, a umro je u osamdesetoj godini. Živeo je na severoistoku Indije u vreme kada je to područje bilo jedno od najvećih središta intelektualne i duhovne delatnosti.

Gotama je rođen kao sin radže (kralja) plemena Sakja, čija je prestonica bio Kapilavastu i vaspitavan je kao princ. Oženio se rano i imao sina Rahulu. U dobi od dvadeset devet godina, vođen nekim unutarnjim podsticajem, napustio je taj spolja sjajan život i živio beskućničkim životom svetog čoveka. Njegova odluka je očigledno bila rezultat dugo osećane težnje prema višim stvarima i povezanosti s duhovnijom religijskom orjentacijom Upanišade i pojavom beskućničkog života u Indiji, kao pravog načina najupornijih tragača za duhovnim istinama.

Budino učenje[uredi - уреди | uredi izvor]

Karma[uredi - уреди | uredi izvor]

Zakon karme ili uzroka i posledice deluje i u moralnim i fizičkim dimenzijama ljudskog života.Čovek robuje tom ciklusu posledica dobrih i zlih dela.

Reinkarnacija[uredi - уреди | uredi izvor]

Kroz reinkarnaciju ili ponovno rođenje sva ljudska bića snose posledice svojih dela. Vrednost delovanja njihovog tela,njihovog govora i misli u prošlim životima određuje okolnosti njihovog ponovnog rođenja.

Oslobađanje od karme[uredi - уреди | uredi izvor]

Razumrvanjem ljudskog položaja -zatvorenost u procesu karme- i pokoravanjem pravim uslovima, moguće je prekoračiti ljudsko stanje. To ne znači uništenje karme, već oslobađanje od njene unutrašnje moći i ponovno usmeravanje života. Počinje nov proces kojim se može stvoriti takozvana dobra karma, a njene se dobre posledice osećaju u sebi i u drugima.

Četri plemenite istine[uredi - уреди | uredi izvor]

Budino iskustvo ukratko je izloženo u Četri plemenite istine. - Prva je, da je opšte ljudsko iskustvo patnje, duhovne i emocionalne kao i fizičke, posledica prošle karme. - Druga je opažanje da je uzrok takve patnje čežnja ili posezanje za pogrešnim stvarima, ili za pravim stvarima na pogrešan način. Osnovni ljudski problem jeste pogrešno primenjen osećaj za vrednosti, kojim se stvarima ili osobama pripisujevrednost koju oni ne mogu izdržati. Ništa u materijalnom svetu nije vredno krajnjeg poštovanja. ništa ne može u njemu zavisiti u krajnjem smisu. - Treća je, da je moguće ukinuti patnju. - Četvrta je Plemeniti osmerostruki put do prestanka patnje.

Plemeniti osmerostruki put[uredi - уреди | uredi izvor]

- ispravna spoznaja - ispravni stavovi - ispravni govor - ispravna delatnost - ispravan način života - ispravan napor - ispravno zalaganje - ispravna meditativna sabranost Osam stavki puta mogu se svrstati u tri skupine - prve dve pod mudrost ili razumevanje - sledeće tri pod etičko ponašanje - poslednje tri pod duhovnu disciplinu.

Nirvana[uredi - уреди | uredi izvor]

Cilj života je nirvana. Ona nije uništavanje sebe, već je ona preobražen oblik ljudske svesti, isto tako nezavisna stvarnost s vlastitim dinamizmom.Ona je radikalno druga od materijalnog sveta-ona je večnokraljevstvo, krajnje pouzdano istinsko utočište.

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]