Ekonomsko čudo

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Gospodarsko čudo)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Gospodarsko, privredno ili ekonomsko čudo je izraz kojim se opisuje period dramatičnog privrednog rasta i/li izuzetno dobrih ekonomskih pokazatelja u nekoj zemlji, obično onoj koja je opustošena ratnim razaranjima i/li opterećena trajnim siromaštvom i nerazvijenošću. Izraz potiče od njemačke riječi Wirtschaftswunder kojom se od početka 1950-ih opisivalo njemačko ekonomsko čudo, odnosno neočekivano nagli oporavak Zapadne Njemačke od posljedica drugog svjetskog rata i njeno pretvaranje u industrijsku velesilu. On se nakon Zapadne Njemačke počeo koristiti i za Japan (japansko privredno čudo), a kasnije, iako retroaktivno, i na druge zemlje koje su, mada u nešto manjoj mjeri, iskusile slične fenomene u doba tzv. globalnog ekonomskog buma u prvih četvrt vijeka nakon završetka drugog svjetskog rata.

Izraz se u manjoj mjeri koristio i za fenomene u kasnijim periodima, kao što su tzv. čileansko čudo ili Masačusetsko čudo 1980-ih, te kineski i indijski ekonomski bum. Za manje zemlje se, pak, koristi izraz ekonomski tigar, pa se tako često post-sovjetske baltičke republike opisuju kao baltički tigar, a Irska se od 1970-ih do izbijanja globalne recesije nazivala keltskim tigrom.

U poslednje vreme sve više počinje da se priča o Češkom ekonomskom čudu i Mađarskom ekonomskom čudu a neki njihove ekonomije zovu čak i ekonomskom tigrom. Česi su uspeli da po gdp-u po glavi stanovnika pređu Italiju i Španiju i da se približi Austriji i Nemačkoj, i povećanje plata što je dovelo do toga da se mnogi Česi vraćaju svojim domovima. Prosečna decembarska neto plata 2022 u Češkoj je uspela da pređe 1600 evra pored Kovid-a i rata u Ukrajini a minimalac je oko 800 evra.[nedostaje referenca]

Povezano[uredi | uredi kod]