Goran Granić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Goran Granić (Baška Voda, 18. srpnja 1950 - ) je bivši hrvatski političar, poznat kao jedna od najistaknutijih ličnosti HSLS i zamjenik premijera Ivica Račana od 2000. do 2002.

Rodio se kao mlađi brat Mate Granića, koji će mu kasnije kao istaknuti član HDZ-a biti politički suparnik. Prije bavljenja politikom se bavio istraživačkim radom na Energetskom institutu, a nakon prvih višestranačkih izbora je neko vrijeme služio kao direktor Hrvatske elektroprivrede.

Od 1992. do 1995. je kao član HSLS služio kao zastupnik Hrvatskog sabora, a nakon lokalnih izbora 1995. godine ga je skupština izabrala za gradonačelnika. Odbijanje predsjednika Franje Tuđmana da ga potvrdi je izazvalo tzv. zagrebačku krizu.

U Račanovoj vladi je, za razliku od svog stranačkog vođe Dražena Budiše imao dobre odnose sa premijerom. Kada se Budiša 2002. povukao iz vladajuće tzv. trećesiječanjske koalicij, Granić je zajedno sa nekoliko zastupnika osnovao stranku poznatu kao Libra, koja je podržala Račana, a poslije se ujedinila sa Hrvatskom narodnom strankom.

Nakon izbora 2003. godine se povukao iz politike.

Izvori[uredi | uredi kod]