Golmud

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Položaj Golmuda u Kini

Golmud (kineski: 格尔木; Hanyu Pinyin: Ge'ermu; Wade-Giles: Koerhmu; tibetanski: ན་གོར་མོ་; Wylie: Na-gor-mo) je grad razine okruga u Haixi mongolskoj i tibetanskoj autonomnoj prefekturi u provinciji Qinghai Kine.

Geografija[uredi | uredi kod]

Golmud pokriva područje od 124,500 km². To uključuje urbano područje od 72 km². Golmud se nalazi u središnjem južnom dijelu bazena Qaidam. Oko grada se nalazi više od 20 slanih jezera različite veličine.

Demografija[uredi | uredi kod]

Godine 1999. ukupni broj stanovnika u području Golmud se procjenjivao na 200.000, a sam grad je imao 130.000 stanovnika.

Ekonomija[uredi | uredi kod]

Zahvaljujući svojoj lokaciji, Golmud se koristi bogatstvom prirodnih resursa iz obližnjih slanih jezera. Tako su nastale industrije koje koriste kemikalije iz slanih jezera. Slano jezero Qarham sjeveroistočno od Golmuda se može podičiti s površinom od 5.856 km², što ga čini najvećim slanim jezerom na svijetu. Resursi iz Slanog jezera Qarham se procjenjuju na vrijednost od preko 15 triliona yuana. Jezero je najvažniji kineski izvor natrijuma, magnezijuma i soli. Golmud također posjeduje rezerve prirodnog gasa koje se procjenjuju na 1 trilion m³, isto kao i preko 50 različitih minerala kao što su zlato, bakar, žad, drago kamenje, olovo i cink.

Ostale važne industrije u Golmudu uključuju petrokemijsku, rafinerije nafte i polja gasa.

Statistike za 2001. godine pokazuju da je grad imao nominalni godišnji BDP od 2,213 milijardi yuana, što iznosi porast od 31.9% u odnosu na prethodnu godinu i najviši rast od 1990.

Golmud Kunlun zona ekonomskog razvoja, s površinom od 28 km², sagrađena je 1992. Golmud planira postati "Kineski Salt Lake City" [1], [2] Arhivirano 2007-03-10 na Wayback Machine-u.

Saobraćaj[uredi | uredi kod]

Golmud leži na QingZangu, 1956-km dugoj željezničkoj pruzi koja počinje u Xiningu i završava u Lhasi. Sekcija između Golmuda i Lhase od 1,142 km bila je najduža i zahtijevala najveće napore prije dovršetka. Nakon pet godin izgradnje, prvi vlak za Lhasu je napustio Golmud 1.7. 2006.

Cesta Golmud-Lhasa, koja ima 1.050 km dužine, je dio 1.930km duge autoceste Qinghai-Tibet koja spaja Xining i Lhasu.