Gojko Vuković

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Gojko Vuković
Biografija
Datum rođenja 1887.
Datum smrti 1934.

Gojko Vuković (18871934) je bio jugoslovenski revolucionar i politički aktivist.

Biografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Gojko Vuković rođen je 31. jula 1887. godine u Mostaru. Po zanimanju je bio limarski radnik. Limarski zanat izučio je u rodnom gradu, gde je do 1914. godine radio i privremeno „frentovao“ po nekim evropskim zemljama. Već je tada radio na osnivanju i učvršćivanju organizacija sindikata i Socijaldemokratske stranke Bosne i Hercegovine u Mostaru i okolini, da bi posle otpuštanja iz austrougarske vojske, u kojoj je služio od 1914. do kraja 1916. godine, u polulegalnoj političkoj aktivnosti postao istaknuti lider radničkog pokreta u Mostaru i čitavoj Hercegovini.

I posle cepanja radničkog pokreta između 1918. i 1920. godine ostao je veran svom pretežito revolucionarnom opredeljenju, tako da je od Vukovarskog kongresa Komunističke partije Jugoslavije do svoje smrti bio član Centralnog veća, odnosno Centralnog komiteta KPJ. Na listi KPJ izabran je u Mostaru za poslanika Konstituante i bio nosilac radničke liste za mostarski okrug 1923, 1925. i 1927. godine. Učestvovao je u radu Trećeg kongresa KPJ i Četvrtog kongresa Kominterne. Često zatvaran od strane policijskih organa, 1929. godine bio je osuđen od strane Državnog suda za zaštitu države u Beogradu na tri godine robije. Nakon izlaska iz kaznionice u Sremskoj Mitrovici u maju 1932. godine, iako pod stalnom policijskom prismotrom, Vuković je nastavio svoj revolucionarni rad.

Umro je 6. jula 1934. godine u Mostaru od ozleda zadobivenih posle pada sa krova jedne kuće na kojoj je obavljao limarske radove.

Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]