Lady Godiva

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Godiva)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ledi Godiva jaše naga ulicama Koventrija (Kongresna biblioteka).

Ledi Godiva (umrla 1080. g.[1]) je bila anglosaksonska plemkinja i supruga Leofrika, erla Mersije, koji je navodno pristao na njen zahtev da smanji poreze koji je ubirao od svojih podanika, pod uslovom da projaše naga gradom Koventrijem. Godiva je prihvatila ovaj uslov i izdala proglas u kojem je pozvala žitelje grada da zatvore prozore i vrata i da ostanu u kućama. Zaogrnuta samo dugom kosom, uzjahala je konja i ispunila svoj deo dogovora. Prema legendi, Leofrik je ukinuo sve poreze, osim onih na konje. O svemu tome saznajemo iz hronike Flores Historiarum (Cveće istoričara), koja datira iz 13. stoleća.[2]

Međutim, prema potonjoj priči iz 17. stoleća, nisu svi žitelji Konventrija uslišili naredbu ledi Godive. Krojač po imenu Tom otvorio je prozor ne bi li je ugledao i smesta oslepeo. Ova priča se smatra etimološkim poreklom izraza u engleskom jeziku peeping Tom za voajera.[2]

Istorijska ličnost[uredi | uredi kod]

Ledi Godiva je bila supruga Leofrika, erla od Mersije. Imali su jednog sina Aelfgara, erla od Mersije. Njeno ime se javlja i u poveljama i u izveštajima Knjige strašnoga suda (Domesday Book), istina, u različitim oblicima. Anglosaksonsko ime Godgifu ili Godgyfu ima za značenje „Božji dar“, dok je Godiva u stvari latiniziran oblik istog.[3] Kako se ime proširilo na sve slojeve, pojavljuje se i u mnogim savremenijim varijantama.

Prema hronici opatije u Ilaju (Liber Eliensis), koja datira s kraja 12. stoleća, Godiva je bila udovica kojom se oženio Leofrik. Bio je to po svemu sudeći vrlo velikodušan par, koji je darivao mnoge manastire. Godine 1043. Leofrik je osnovao i darovao benediktinski manastir u Koventriju. Rodžer iz Vendovera, engleski hroničar iz 13. veka, pripisuje Godivi veliko zalaganje tom prilikom.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Negde se za godinu njene smrti navodi godina 1067. v. Donoghue, Daniel (2001). Lady Godiva: a literary history of the legend. Malden, MA [etc.]: Wiley-Blackwell 2003. 7.
  2. 2,0 2,1 v „Godiva, Lady“ u: Seal, Graham (2001). Encyclopedia of folk heroes. Santa Barbara. CA: ABC-CLIO. 90.
  3. v. „Godgifu (d. 1067?)“ u: Williams, Ann (2004). Oxford Dictionary of National Biography. Oxford: Oxford University Press.