Gnjilane

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije

Gnjilane ili Gjilan je grad i sjedište Okruga Gjilani u srpskoj provinciji Kosovo na 42.47° North, 21.48° East.

Porijeklo naziva grada je sporno. Albanski izvori tvrde da je grad osnovala porodica Gjinaj godine 1772., nakon što se doselila sa mjesta na kome je bio srednjovjekovni grad Novo Brdo, a da je osnovač bio Bahti Beg Gjinolli. Srpski izvori tvrde da naziv dolazi od srpske riječi gnjidav ili gnjio, te da je bio naseljen još u 14. vijeku.Turci Kosva ovaj grad znaju po imenu Gilan/ Pa moze se reci da je ovo ime orijentalnog porijekla. jer po istoj imenu postoji gradovi u Iranu, Avganistanu, Bugarskoj,Sami albanci do 1974 rekli Gilan a i Srbi su do skoro zvali Gilane

Godine 1999. van grada je ustanovljen Camp Monteith kao baza operacija KFOR-a za vrijeme Operacije Joint Guardian.

Godine 2003. su demografske procjene navodile kako u općini Gnjilane živi 133.724 stanovnika, od čega u gradskom području njih 79.898.

Dok je u samom Gnjilanu nakon kosovskog rata ostalo još samo nekoliko srpskih porodica, u selu Pones (Ponesh), 12 km od grada, se nalazi srpska enklava.

Gnjilane/Gjilan je sada administrativno središte Okruga Gjilani na Kosovu. Od 15.2. 2003, tamo se nalazi i sjedište Lokalne agencije za demokraciju na Kosovu pri Vijeću Evrope.

V. također[uredi - уреди | uredi izvor]

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]