Gnjilane

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Gjilan (2018)

Gnjilane (alb. Gjilan ili Gjilani) je grad i sjedište okruga Gjilani u Republici Kosovo na 42.47° sjeverno, 21.48° istočno.

Porijeklo naziva grada je sporno. Albanski izvori tvrde da je grad osnovala porodica Gjinaj godine 1772., nakon što se doselila sa mjesta na kome je bio srednjovjekovni grad Novo Brdo, a da je osnovač bio Bahti-beg Gjinolli. Srpski izvori tvrde da naziv dolazi od srpske riječi gnjidav ili gnjio, te da je bio naseljen još u 14. vijeku. Turci Kosova ovaj grad znaju po imenu Gilan, pa može se reći da je ovo ime orijentalnog porijekla, jer po istom imenu postoje gradovi u Iranu, Avganistanu, Bugarskoj. Sami Albanci su ga do 1974. zvali Gilan, a i Srbi su ga do skoro zvali Gilane.

Godine 1999. van grada je ustanovljen Camp Monteith kao baza operacija KFOR-a za vrijeme operacije Joint Guardian.

Godine 2003. su demografske procjene navodile kako u općini Gnjilane živi 133.724 stanovnika, od čega u gradskom području njih 79.898.

Dok je u samom Gnjilanu nakon Kosovskog rata ostalo još samo nekoliko srpskih porodica.

Gnjilane/Gjilan je sada administrativno središte okruga Gjilani na Kosovu. Od 15.2. 2003, tamo se nalazi i sjedište Lokalne agencije za demokraciju na Kosovu pri Vijeću Evrope.

Povezano[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]