Gnej Domicije Ahenobarb (konzul 32)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Gnej Domicije Ahenobarb

Gnej Domicije Ahenobarb (Gnaeus Domitius Ahenobarbus, 11. decembar 17. pne. - januar 40. n.e.) bio je rimski aristokrat i velikodostojnik iz vremena ranog Carstva, koji je bio blisko rodbinski povezan s carevima Julijevsko-Klaudijevske dinastije.

Otac mu je bio carski konzul Lucije Domicije Ahenobarb a majka Antonija Starija, nećaka cara Augusta. Imao je dvije sestre po imenu Domicija - Domiciju Stariju i Domitia Lepida|Domiciju Lepidu, poznatu kao majku zloglasne Valerije Mesaline.

Ahenobarb je karijeru započeo kao oficir u vojsci Gaja Cezara. Prema navodima Svetonija, već tada je stekao reputaciju bahatog i okrutnog čovjeka, naslijeđenu od oca. Svetonije cijeli niz ekscesa kao sakaćenje vitezova koji bi ga se usudili kritizirati na Forumu i namjerno prelaženje dvokolicom preko djece koja su se igrala na Apijevom putu. Kasnije je razvio i sklonost da vara svoje poslovne partnere, ali i za razvrat.

Godine 28. se oženio za Agripinu Mlađu, s kojom će imati sina kasnije poznatog kao car Neron. Usprkos toga je 32. postao carski konzul. Međutim, s vremenom je njegova sve veća nepopularnost, kao i glasine o incestu sa Domicijom Lepidom, natjerali cara Tiberija da ga uhapsi. Od pogubljenja je spasila samo Tiberijeva smrt i dolazak Kaligule na vlast. Nekoliko godina kasnije je Ahenobarb umro od edema, a prije smrti je navodno upozorio kako će svako dijete koje bude imao s Agripinom biti "odvratne naravi" i "predstavljati javnu opasnost".

Izvori[uredi | uredi kod]

Političke funkcije
Prethodi:
Tiberije i Sejanus
Konzul Rimskog Carstva zajedno sa Lucijem Aruncijem Kamilom Skribonijanom
32
Slijedi:
Galba i Lucius Cornelius Sulla Felix