Gnej Kornelije Scipion Asina

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Gnaeus Cornelius Scipio Asina)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Gnej Kornelije Scipion Asina (Gnaeus Cornelius Scipio Asina) (3. vijek pne.) bio je rimski političar i vojskovođa koji je sudjelovao u prvom punskom ratu.

Scipion Asina bio je patricij, član Scipiona, ogranka Kornelija, jedne od najstarijih i najuglednijih rimskih porodica. Otac mu je bio Lucije Kornelije Scipion Barbat a brat budući konzul Lucije Kornelije Scipion.

Godine 261. pne. je izabran za konzula, te mu je pripala čast da komandira prvom flotom koju je ikada izgradila Rimska Republika. Na njenom je čelu patrolirao Mesinskim tjesnacem kada je dobio vijest da je Lipara, jedan od Liparskih Otoka, odlučio prijeći s kartaginske na rimsku stranu. Nastojeći se što prije ovjenčati slavom, Scipion je tamo požurio s manjim odredom flote a da prethodno nije izvidio situaciju. Tamo ga je presrela nadmoćna kartaginska flota na čelu s Hanibalom Giskom. U bitci koja je uslijedila rimska eskadra je, zajedno sa Scipionom, zarobljena. Scipion je pušten uz plaćanje otkupnine, ali je zbog fijaska dobio pogrdni cognomen Asina ("magarac" na latinskom).

Iako su taj nadimak - kao i činjenicu da je bio prvi rimski admiral koji je izgubio bitku - često koristili njegovi politički protivnici, Asina nije završio svoju karijeru. Godine 254. pne. je po drugi put izabran za konzula, te se za svoj pretghodni neuspjeh iskupio tako što je zajedno s kolegom Aulom Atilijem Kajatinom osvojio Panorm, današnji glavni grad Sicilije.

V. također

[uredi | uredi kod]


Prethodi:
Lucius Valerius Flaccus i Tiberius Otacilius Crassus
Konzul Rimske Republike
zajedno s Gajem Duilijem
260. pne.
Slijedi:
Lucius Cornelius Scipio i Gaius Aquillius Florus
Prethodi:
Marcus Aemilius M.f. Paullus i Servius Fulvius Paetinus Nobilior
Konzul Rimske Republike
zajedno s Aulom Atilijem Kalatinom
254. pne.
Slijedi:
Gnaeus Servilius Caepio i Gaius Sempronius Blaesus