Glukokortikosteroid

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Glukokortikosteroidi)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Hemijska struktura kortizola, glukokortikoida
Deksametazon se jače vezuje za glukokortikoidni receptor od kortizola. Deksametazon je baziran na strukturi kortizola, ali se razlikuje u tri pozicije (dodatna dvostruka veza u A-prstenu između ugljenika 1 i 2, adicija 9-α-fluoro grupe i 16-α-metil substituenta).

Glukokortikoidi (GC) su klasa steroidnih hormona koja se vezuje za glukokortikoidni receptor (GR), koji je prisutan u skoro svakoj ćeliji kičmenjaka. Ime glukokortikoid (glukoza + korteks) potiče od njegove uloge u regulaciji metabolizma glukoze, njegove sinteze u adrenalnom korteksu, i njegove steroidne strukture.

Glukokortikoidi su deo povratnog mehanizma imunskog sistema koji umanjuje imunsko dejstvo (zapaljenje). Oni se stoga koriste u medicini za tretman bolesti uzrokovanih prekomernom aktivnošću imunskog sistema, kao što su alergije, astma, autoimune bolesti i sepsa. GC molekuli imaju mnoštvo različitih (pleiotropnih) efekata, uključujući potencijalno štetne nuspojave, iz kog razloga su retko dostupni na slobodno.[1] Oni takođe ometaju neke od abnormalnih mehanizama kancernih ćelija, te se koriste u visokim dozama za lečenje kancera. Ovaj vid primene se prvenstveno bazira na njihovom inhibitornom dejstvu na proliferaciju limfocita (u tretmana limfoma i leukemija) i na umanjenju nuspojava citostatika.

GC ligandi deluju putem vezivanja za glukokortikoidni receptor. Aktivirani GR kompleks, zatim povišava izražavanje antiinflamatornih proteina u jedru (proces poznat kao transaktivacija) i umanjuje izražavanje proinflamatornih proteina iz citosolu sprečavanjem translokacije drugih transkripcionih faktora iz citosola u jedro (transrepresija).[1]

Glukokortikoidi se razlikuju od mineralokortikoida i seksualnih steroida u pogledu specifičnih receptora, ciljnih ćelija, i dejstava. U tehničkom smislu, termin "kortikosteroid" označava glukokortikoide i mineralokortikoide (jer su obe klase jedinjenja srodne sa hormonima koje se formiraju u adrenalnom korteksu), mada se termin često koristi kao sinonim za "glukokortikoid".

Kortizol (ili hidrokortizon) je najvažniji ljudski glukokortikoid. On je esencijalan za život, i reguliše ili podržava raznovrsne važne kardiovaskularne, metaboličke, imunološke, i homeostatičke funkcije. Razni sintetički glukokortikoidi su dostupni. Oni se koriste bilo kao zamenska terapija u slučaju glukokortikoidne deficijencije ili za supresiju imunskog sistema.

Hemijska sinteza[uredi | uredi kod]

Jedan od mogućih sintetičkih puteva je:[2]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 Rhen T, Cidlowski JA (October 2005). „Antiinflammatory action of glucocorticoids--new mechanisms for old drugs”. N. Engl. J. Med. 353 (16): 1711–23. DOI:10.1056/NEJMra050541. PMID 16236742. 
  2. Hogg, J. A.; Beal, P. F.; Nathan, A. H.; Lincoln, F. H.; Schneider, W. P.; Magerlein, B. J.; Hanze, A. R.; Jackson, R. W. (1955). „The adrenal hormones and related compounds. I. A "Direct" synthesis of hydrocortisone acetate and cortisone acetate from 11α-hydrohyprogesterone”. Journal of the American Chemical Society 77 (16): 4436. DOI:10.1021/ja01621a092. 

Vidi još[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]