Glenn Close

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Glen Klous)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Glen Klous
Biografske informacije
RođenjeGlen Klous
19. mart 1947.
Grenič
SupružnikKabot Vejd (1969-1971)
Džejms Marls (1984-1987)
Dejvid Šou (2006-)

Glen Klous[1] (engl. Glenn Close; IPA: /'kloʊs/; 19. mart 1947.) je američka pozorišna, filmska i televizijska glumica. Pet puta je bila nominovana za Oskar: dva puta za najbolju glavnu i tri za najbolju sporednu glumicu. Najpoznatija je po ulogama markize de Mertej u drami Opasne veze i Kruele de Vil u komediji 101 dalmatinac.

Karijera[uredi | uredi kod]

Film[uredi | uredi kod]

Klousova je prvu predstavu odigrala 1974. a prvu ulogu na filmu dobila je 1982. Bila je to drama Svet po Garpu, snimljena prema istoimenoj knjizi. Sledeće godine igrala je u komediji Velika jeza reditelja Larija Kazdana, a 1984. u sportskoj drami Prirodno sa Robertom Redfordom. Za sva tri filma bila je nominovana za Oskar za najbolju sporednu glumicu, te je vrlo rano postala tražena i cenjena u Holivudu. Dve najpoznatije uloge u karijeri odigrala je 1987. i 1988. godine. Prva je bila uloga Aleksandre Forest, opsesivnog i surovog ubice u filmu Fatalna privlačnost. Ovaj lik proglašen je za jednog od deset najvećih filmskih negativaca dvadesetog veka. U filmu Opasne veze tumačila je lik okrutne markize de Mertej. Za obe uloge bila je nominovana za Oskar za najbolju glavnu glumicu, ali nije osvojila nijednog. Za ulogu u Fatalnoj privlačnosti bila je u konkurenciji za Zlatni globus, a za ulogu u Opasnim vezama za Nagradu BAFTA. Iako je već na samom početku karijere imala pet nominacija za Oskara i veliki broj ponuda, počela je da bira manje i sporedne uloge, te je njena filmska karijera počela stagnirati. Tek 1996. postala je svetski poznata po ulozi Kruele Devil u blokbasteru 101 dalmatinac. Godine 2011. Klousova je završila film Albert Nobs na kome je radila deset godina. Osim što glumi u filmu, autor je scenarija za film te ga je i režirala. U filmu tumači ulogu žene koja, da bi preživala u svetu muškaraca u devetnaestom veku, radi prerušena u batlera, gospodina Alberta Nobsa.

Televizija[uredi | uredi kod]

Na televiziji je debitovala 1975. u manjoj ulozi u seriji Pravila igre. Godine 1984. igrala je glavnu ulogu u drami Something about Amelia za koju je bila nominovana za Zlatni globus za najbolju glumicu u mini–seriji kao i za prvu nagradu Emi. Sedam godina kasnije prihvatila je ulogu Sare u TV–seriji Sarah, Plain and Tall, a 1993. glavnu ulogu u TV–filmu Skylark. Za obe uloge je bila nominovana za nagradu Emi, ali nagradu je dobila dve godine kasnije, za ulogu u seriji Serving in Silence: The Margarethe Cammermeyer Story. Iste godine pozajmila je glas Moni Simpson u animiranoj seriji Simpsonovi. Igrala je i u drami In the Gloaming, emitovanoj 1997, za koju je ponovo bila nominovana za Emi. Uloge u serijama i TV–filmovima devedesetih održavale su popularnost koju je stekla sa ulogama u filmovima iz 80-ih. Godine 2002. glumila u nekoliko epizoda serije Vil i Grejs i bila je u konkurenciji za nagradu Emi za najbolju gostujuću glumicu. Sledeće godine je posle skoro dvadeset godina nagrađena Emijem za izvedbu Eleonore Akvitanske u istorijskoj drami The Lion in Winter. Najuspešnija i najnagrađivanija serija u kojoj je glumila bila je Opasna igra iz 2007. Za ulogu u toj seriji nagrađena je Zlatnim globusom i Nagradom Udruženja glumaca za najbolju glavnu glumicu u seriji, kao i sa dva Emija2008. i 2009.

Izabrana filmografija[uredi | uredi kod]

Filmografija glumca Glen Klous
God. Srpskohrvatski naziv Originalni naziv Uloga
1988. Opasne veze
1997. Vazduhoplov jedan Air Force One
2017. Tajna broja sedam What Happened to Monday Nicolette Cayman

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Tvrtko Prćić: Novi transkripcioni rečnik engleskih ličnih imena

Vanjske veze[uredi | uredi kod]