Giuseppe Pinelli

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Đuzepe Pineli
Novi spomenik u znak sjećanja na Pinelija, nasuprot starom koji je stajao na istom mjestu

Đuzepe "Pino" Pineli (21. oktobar 1928 – 15. decembar 1969) je bio italijanski radnik i anarhista, kojeg je ubila italijanska policija 1969.[1][2] Pineli je bio član milanskog anarhističkog udruženja po imenu "Ponte della Ghisolfa". Bio je takođe sekretar italijanskog ogranka Anarhističkog Crnog Krsta.

12. decembra 1969. je eksplodirala tempirana bomba na milanskom trgu Piazza Fontana, pri čemu je ubijeno 13, a ranjeno 100 ljudi. Italijanske vlasti su za zločin osumnjičile pripadnike radikalne levice, te je Pineli uhapšen. Pre ponoći 15. decembra je Pineli pao sa četvrtog sprata zgrade policije, gde je su ga ispitivali. Godine 1971. je protiv trojice policajaca, uključujući inspektora Luiđija Kalabrezija, pokrenuta istraga,[3] ali je završila bez optužnice. Kalabrezi je godine 1972. ubijen od strane militantnih pripadnika anarhističke organizacije Lotta Continua.

Pineli je posthumno oslobođen svake sumnje za bombaški napad, a za koju su mnogo godina kasnije optuženi i osuđeni pripadnici neofašističke organizacije Ordine Nuovo.

Italijanski književnik je Dario Fo je slučaj Đuzepea Pinelija iskoristio kao radnju svoje drame Slučajna smrt jednog anarhiste. http://www.frontedilottanoausterity.org/?p=1675

Izvori[uredi | uredi kod]

http://www.frontedilottanoausterity.org/?p=1675