Giudicato Arborea

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Giudicato Arborea
Rennu de Arbaree
kneževina
[[Bizant|]] Flag of the Greek Orthodox Church.svg
9. vijek. – 1420. Siñal d'Aragón.svg [[Aragon|]]
Zastava Grb
Zastava Grb
Lokacija
Karta Giudicato Arborea sa njegovim curatorijama
Glavni grad Tharros do 1070.
Oristano do 1410.
Sassari do 1420.
Vlada vjerska republika
Historija 9. vijek. - 1420.
 - Uspostavljena 9. vijek.
 - Ukinuta 1420.

Giudicato Arborea (sardinski: Rennu de Arbaree ) bio je jedan od 4 srednjovjekovnih guidicata Sardinije (nešto poput evropskih kneževina ili kraljevina), koji je egzistirao od početka 9. vijeka do 1420. [1]

Giudicato Arborea prostirao se na zapadu Sardinije, a njegova najdulja prijestolnica bio je - Oristano.

Historija[uredi - уреди | uredi izvor]

Eleonora Arboreju

Giudicato Arborea iznikao je iz bizantske administrativne jedinice, koja se osamostala nakon što su muslimani osvojili Siciliju - 827 i tako onemogućili komunikaciju između Sardinije i Bizanta. Prvi poznati vladar (giudice) Arboreje bio je Mariano I. od Zoria, krajem 11. vijeka [1] (oko 1060.)

Tokom 12. vijeka za vrijeme vladavine Barisonea I. od Serre, Giudicato Arborea pokušao je osvojiti sve ostale ostale guidicate i tako ujediniti Sardiniju. [1] Nakon njega Giudicato Arborea počeo je slabiti pa su mu djelove teritorija zauzeli rivali iz Giudicata Cagliari. Njih je uspio povratiti Pietro II. u prvoj polovici 13. vijeka, i ponovno konsolidirati Arboreju. [1]

Kad su svi ostali guidicati tokom 13. vijeka podpali pod vlast stranaca; Giudicato Cagliari - 1258. pod Republiku Pisu, Giudicato Logudoro 1259. pod Republiku Genovu, a Giudicato Gallura - 1288. također po Republiku Pisu, Giudicato Arborea se čak uspio proširiti početkom 14. vijeka, na teritorij Logudora i Cagliarija. U to vrijeme su se u sardinske prilike umješali španjolski Aragonci, oni su zauzamili jednu po jednu teritoriju i ušli u otvoreni sukob sa Arborejom . Njima je išla na ruku i papina Investitura regnum Sardiniae, kojom je on dodjelio čitavu Sardiniju Aragoncima. Sukobi su potrajali do 1410. kad su Aragonci zauzeli njihovu prijestolnicu Oristano.

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 "Giudicato" (talijanski). Treccani. http://www.treccani.it/enciclopedia/arborea/. pristupljeno 28. 05. 2013. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

((it))