Giovanni d'Alemagna

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Giovanni d'Alemagna
gotika - renesansa

Triptih Madona i sveci iz Akademije oko 1446. (tempera na drvu)
Biografske informacije
Rođenje 1399.[1]
Smrt april 1450. Padova, Mletačka republika[1]
Opus
Polje slikarstvo
Znamenita djela
Triptih sv. Jeronim za crkvu Santo Stefano
Inspiracija

Giovanni d'Alemagna (* 1399. - † Padova, april 1450.[1]), bio je venecijanski slikar njemačkog porijekla bliski suradnik Antonija Vivarinija.

Biografija[uredi - уреди | uredi izvor]

I danas se nezna gdje je rođen Johannes, - koji je postao poznat u talijanskoj historiji umjetnosti kao Giovanni d'Alemagna, niti puno toga o njegovoj mladosti. Najnovija istraživanja historičara E. Merkel (Venezia, 1430-1450) i M. Lucco (Padova) iz 1989. otkrila su da se rodio 1399., kao i to da se oženio 1423. za Maddalenu i da je postao građanin Padove 1431.[1]

Između 1430. i 1435. naslikao je ciklus Priče o Kristu, koji se danas nalazi u Galeriji Franchetti - Ca 'd'Oro.

Giovanni d'Alemagna oženio je sestru Antonija Vivarinija i postao njegov najbliži suradnik u njegovoj muranskoj slikarskoj bottegi, koja je izvela puno poliptiha i fresaka po Veneciji i Venetu. Tako da je vrlo je teško odrediti što je tko naslikao.

Sveta Apolonija uništava paganski idol

Prvi njihov zajednički rad bio je Triptih sv. Jeronim iz 1441.[1], za venecijansku crkvu Santo Stefano, na kojem se potpisao kao 'Johannes' (danas u Kunsthistorisches Museum Beč). Kod tog rada vidi se da je Giovanni slikao puno plošnije likove, i imao puno dekorativniji stil od svog partnera Antonija. Giovanni i Antonio su zajedno oslikali poliptih za crkvu San Zaccaria (sv. Sabina) i oslikali freskama Žalosnu kapelu 1443. - 1444.[1] Zajedno su radili na poliptihu za crkvu San Pantalon Krunidba svete Marije) 1444.[1] i na poliptihu Madona na prijestolju među svecima (1446.), koji se danas čuva u Galeriji venecijanske Akademije. Njihov zajednički rad je su i poliptih za benediktinski samostan Praglia 1448 (okolica Padove), danas u Pinacoteca di Brera u Milanu.

Rad u Kapeli Ovetari[uredi - уреди | uredi izvor]

Između 1448. - 1450. Giovanni i Antonio rade u Padovi, gdje su zajedno sa Mantegnom i Pizzolom, oslikavali freskama Kapelu Ovetari u Eremitanskoj crkvi (Chiesa degli Eremitani) koja je potpuno uništena za Drugog svjetskog rata.[1] U Padovi je Giovanni d'Alemagna nenadano umro u aprilu 1450., nakon tog je Antonio prekinuo rad na freskama i vratio se u Veneciju.

Pogledajte i ove stranice[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]