Gertrude Gabl

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Gertrude Gabl
Lične informacije
Datum rođenja 26. avgust 1948.
Mesto rođenja Zankt Anton am Arlberg (Austrija)
Datum smrti 18. januar 1976.
Mesto smrti Zankt Anton am Arlberg
Državljanstvo austrijsko
Sportski podaci
Skijaške discipline slalom, veleslalom
Olimpijske igre
Učešća 2
Medalje -
Svetska prvenstva
Učešća 3
Medalje
Svetski kup
Broj sezona 6 (1967-1972)
Pobede 7
Podijumi 16
Veliki kristalni globus 1 (1969.)
Mali kristalni globus 1 (1 u slalomu)

* Datum aktuelizovanja: 6. april 2011..

Gertrude Gabl (nem. Gertrude Gabl) je bila austrijska alpska skijašica. Pobednica je u ukupnom poretku Svetskog kupa u sezoni 1968/69.

Karijera[uredi | uredi kod]

Potiče iz skijaške porodice s obzirom da su njen otac Jozef i stric Franc bili uspešni skijaši. Počela je rano da skija i odmah pokazala veliki talenat. Ubrzo je ušla u ekipu pokrajine Tirol a nešto kasnije i u austrijsku reprezentaciju.

Nakon uspeha u juniorskoj konkurenciji, 1967. postaje prvakinja Austrije u slalomu i kombinaciji. Iste godine zabeležila je i prve bodove u Svetskom kupu. Značajan napredak je ostvarila tokom naredne sezone. Već početkom sezone 1968. ostvarila je svoju prvu pobedu u Grindelvaldu. Na Zimskim olimpijskim igrama 1968. u Grenoblu se nije proslavila. U slalomu je ostala bez plasmana, dok je u veleslalomu bila deveta a u spustu dvanaesta. Nakon toga je ostvarila dve pobede na kraju sezone u Hevenli Veliju što joj je omogućilo da sezonu završi na sedmom mestu u ukupnom poretku a u slalomu na drugom zajedno sa Florans Stire.

Sezona 1968/69. je bila najuspešnija u karijeri Gertrude Gabl. Ostvarila je tri pobede u slalomu i jednu u veleslalom što joj je bilo dovoljno da postane prva Austrijanka pobednica u ukupnom poretku Svetskog kupa. Zanimljivo je i to da je iste godine u muškoj konkurenciji pobedio Karl Šranc koji je iz istog mesta kao i Gabl, Zankt Antona.

Naredne sezone Gertrude Gabl je ostvarila znatno slabije rezultate i završila je sezonu tek na šesnaestom mestu. Na Svetskom prvenstvu 1970. u Gredenu je propustila a najbolji plasmani tokom sezone bili su joj četvrto mesto u slalomu i peto u veleslalomu. Tokom naredne sezone ostvarila je nešto bolje rezultate, nekoliko puta je bila među prve tri i sezonu je završila na devetom mestu u ukupnom poretku i na četvrtom mestu u poretku veleslaloma. Ni sezona 1971/72. nije bila ništa bolja za Gertrude Gabl. Na Zimskim olimpijskim igrama 1972. u Saporou nije uspela da završi trke ni u slalomu ni u veleslalomu.

Nakon ove razočaravajuće sezone Gertrude Gabl, sa samo 23 godine, je prestala da se profesionalno bavi skijanjem. Nedugo zatim se udala. Svoj život je tragično okončala 18. januara 1976. kada ju je zatrpala lavina u blizini rodnog Zankt Antona.

Osvojeni kristalni globusi[uredi | uredi kod]

Sezona Disciplina
1969. Ukupno
1969. Slalom

Pobede u Svetskom kupu[uredi | uredi kod]

7 pobeda (5 u slalomu, 2 u veleslalomu)

Datum Mesto Disciplina
11. januar 1968. Švicarska Grindelvald Slalom
5. april 1968. Sjedinjene Američke Države Hevenli Veli Veleslalom
6. april 1968. Sjedinjene Američke Države Hevenli Veli Slalom
4. januar 1969. Njemačka Oberštaufen Slalom
7. januar 1969. Švicarska Grindelvald Slalom
16. februar 1969. Češka Visoke Tatre Veleslalom
17. februar 1969. Češka Visoke Tatre Slalom

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]