Gertruda od Saksonije

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Gertrude od Saksonije

Gertrude od Saksonije
Suprug/a/e/zi Floris I, grof Holandije
Robert I, grof Flandrije
Plemićka porodica Kuća Billung
Otac Bernard II, vojvoda Saksonije
Majka Eilika of Schweinfurt
Rođen/a c.  1030
Umro/la 4. august 1113.

Gertrude od Saksonije (nizozemski: Geertruida van Saksen; o. 1030 – 4. august 1113), također poznata i kao Gertrude Billung bila je njemačka plemkinja koja je bila grofica Holandije, a potom Flandrije, odnosno regentica Holandije za vrijeme malodbnosti njenog sina.

Rodila se u porodici Billung kao kćer vojvode Bernarda II od Saksonije i Eilike od Schweinfurta. Oko 1050. se udala za grofa Florisa I od Holandije kome je rodila tri sina (među kojima i budućeg grofa Dirka V) i četvoro kćeri (među kojima i Berthu, buduću francusku kraljicu). Muž joj je umro 1061. što je iskoristio utrechtski biskup Willem I te napao i zauzeo veliki dio Grofovije Holandije. Gertrude, koja je tada vladala kao regent, bila je prisiljena povući se u Friziju.

Godine 1063. se Gertrude preudala za flandrijskog plemića Roberta koji je naslijedio njene zemlje i dobio nadimak "Frizijac". Neko vrijeme su oboje vladali kao ko-regenti za mladog Dirka. Sa Robertom je imala još petoro djece - dva sina (među kojima i budućeg flandrijskog grofa Roberta II) i tri kćeri (među kojima i buduću dansku kraljicu Adelu).

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]

Upražnjen/a
Titulu posljednji imao/la
Othelhilde
Grofica Holandije
1049–1061
Upražnjen/a
Titulu preuzeo/la
Othelhilde
Upražnjen/a
Titulu posljednji imao/la
Richilde, grofica Hainauta
Grofica Flandrije
1071–1093
Upražnjen/a
Titulu preuzeo/la
Clemence od Burgundije