George Cecil Ives

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

George Cecil Ives (1. oktobra 1867. u Njemačkoj - 4. juna 1950.) bio je engleski pjesnik, pisac, kazneni reformator i rani zagovornik reforme zakona o homoseksualnosti.

George Cecil Ives oko 1900. godine

Život i karijera[uredi | uredi kod]

Ives je bio vanbračni sin engleskog oficira i španjolske barunice. Odgojila ga je njegova baka po ocu, Emma Ives. Živjeli su između Bentwortha u Hampshireu i juga Francuske.

Ives se školovao kod kuće i na Magdalene College, Cambridge, gdje je počeo skupljati 45 svezaka spomenara (između 1892. i 1949. godine). Ovi se albumi sastoje od isječaka na teme kao što su ubojstva, kazne, nakaze, teorije zločina i kažnjavanja, transvestizam, psihologija roda, homoseksualnost, rezultati kriketa i pisma koja je pisao u novinama. Interes za kriketom doveo ga je do odigravanja jedne prvoklasne kriket utakmice za kriket klub Marylebone 1902. godine.[1]

Ives je upoznao Oscara Wildea u Authors' Clubu u Londonu 1892. godine.[2] U tom je periodu već radio na suzbijanju diskriminacije homoseksualaca što naziva "Ciljem". Nadao se da će se Wilde pridružiti "Cilju", ali bio je razočaran.[3] 1893. Lord Alfred Douglas, s kojim je imao kratku vezu, upoznao je Ivesa s nekoliko oksfordskih pjesnika koje je Ives također pokušao regrutirati.

Do 1897. godine Ives je stvorio i osnovao Chaeronea Red, tajno društvo za homoseksualce koje je dobilo ime po mjestu bitke u kojoj je sveti Band u Tebi konačno uništen 338. pne. Članovi su bili Charles Kains Jackson, Samuel Elsworth Cottam, Montague Summers i John Gambril Nicholson.[4]

Iste godine, Ives je posjetio Edwarda Carpentera u Millthorpeu. To je bio početak njihovog prijateljstva.

1914. godine Ives je zajedno s Edwardom Carpenterom, Magnusom Hirschfeldom, Laurenceom Housmanom i drugima osnovao Britansko društvo za proučavanje seksualne psihologije. Također, Ives je održavao kontakt s drugim progresivnim psiholozima poput Havelocka Ellisa i profesora Cesarea Lombrosa .

Teme kojima se Društvo bavilo u predavanjima i publikacijama uključivale su: promociju znanstvenog proučavanja spola i racionalniji odnos prema seksualnom ponašanju; problemi i pitanja povezana sa seksualnom psihologijom (s medicinskog, pravnog i sociološkog aspekta), kontrolom rađanja, pobačajem, sterilizacijom, spolnim bolestima i svim aspektima prostitucije. 1931. organizacija je postala Britansko seksološko društvo. Ives je bio arhivist Društva čije papire danas drži Harry Ransom Center na Teksaškom univerzitetu u Austinu.

Ives je bio član Humanitarne lige, radikalne zagovaračke grupe, koja je djelovala između 1891. i 1919. godine.[5]

Ives je također posjetio zatvore širom Europe i specijalizirao se za proučavanje kaznenih metoda, posebno engleske. Predavao je i objavljivao knjige na tu temu. Umro je u Londonu, ali je sahranjen u selu Bentworth u Hampshireu.

Ivesovi papiri[uredi | uredi kod]

Nakon njegove smrti 1950, George Ives je ostavio veliku arhivu koja je pokrivala njegov život i rad između 1874. i 1949. godine. Papire je 1977. Godine kupio istraživački centar Harry Ransom s Univerziteta Texas u Austinu. Podijeljeni su u četiri odjeljka kako slijedi:

I. Prepiska, 1874–1936.[uredi | uredi kod]

Ovaj odjeljak sadrži pozive i pisma u vezi s Ivesovim spisima i predavanjima o reformi zatvora, sodomiji, Britanskom društvu za proučavanje seksualne psihologije i drugim temama. Dopisnici Ivesa su Adolf Brand, Oscar Browning, Edward Carpenter, Havelock Ellis, Norman Gale, Augustus Hare, Ernest Jones, Cesare Lombroso, CM North, Reggie Turner i Edward Westermarck .

II. Works, 1897–1937.[uredi | uredi kod]

Ovaj odjeljak grupira primjere Ivesovih objavljenih djela, predavanja, bilježaka i uzoraka stihova, i kao strojopise i kao holografe. Teme koje su zastupljene uključuju: reformu zatvora, zločin i kažnjavanje, povijesni pogledi na seksualnost, religija.

III. Dnevnici, 1886–1949.[uredi | uredi kod]

Glavninu materijala čini 122 toma dnevnika koje je Ives vodio od devetnaeste godine do otprilike šest mjeseci prije smrti u osamdeset drugoj godini. Većina dnevnika ima dnevne zapise za period od 20. decembra 1886. do 16. novembra 1949. Pogled koji Ives pruža u svom dnevniku o životu engleskog homoseksualca više srednje klase od kraja devetnaestog vijeka do sredine dvadesetog vijeka posebno je zanimljiv za razumijevanje homoseksualnog pokreta u Engleskoj u to vrijeme. Sadržaj varira od opisnih utisaka o društvenim događajima do detaljnih ispitivanja njegovih prijatelja i poznanika, analiza postupanja s kriminalcima i rada zatvora. Od trinaestog sveska Ives je indeksirao svoje dnevnike i često ih je koristio kad se pripremao za predavanje ili druge tekstove.

IV. Razno, 1888–1949.[uredi | uredi kod]

Ovo poglavlje sadrži pravila i vosak pečat utiske za Reda Heroneje, zajedno s bibliotekom katalog za Britansko društvo za proučavanje Sex psihologiju, i spomenar mišljenja i labave klipinge za tri Ives 'knjiga, Eros' Throne ( 1900), Istorija kaznenih metoda (1914) i Prepreke ljudskom napretku (1939). Postoji i galijski dokaz predgovora Georgea Bernarda Shawa engleskim zatvorima danas (1922), prije izmjena.

Tombole[uredi | uredi kod]

On je bio model za Raffles, izmišljenog viktorijanski gospodin lopov, prema Andrew Lycett .[6] Lycett kaže da je tvorac Rafflesa, EW Hornung, "možda nije razumio ovu seksualnu stranu Ivesovog lika", ali da Raffles "uživa u izuzetno intimnoj vezi sa svojim pomoćnikom Bunny Mandersom".

George Ives grob, Bentworth, Hampshire

Bibliografija[uredi | uredi kod]

Stihovi[uredi | uredi kod]

  • Knjiga lanaca (1897.)
  • Erosovo prijestolje (1900.)

Non-fiction[uredi | uredi kod]

  • Kaznene metode u srednjem vijeku (1910.)
  • Liječenje zločina (1912.)
  • Istorija kaznenih metoda: zločinci, vještice, luđaci (1914.)
  • Spol, struktura i "ekstraorganske" navike određenih životinja (1918.)
  • Nastavak proširenja krivičnog zakona (1922.)
  • Engleski zatvori danas (Izradio GB Shaw; 1922.)
  • Grčko-rimski pogled na mladost (1926.)
  • Prepreke ljudskom napretku (1939.)
  • Nevolje adolescenta

Fikcija[uredi | uredi kod]

  • Nestali baronet (1914.)

Literatura[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Player profile: George Ives”. CricketArchive. Pristupljeno 28. travnja 2014. 
  2. Brand, Adolf; Browning, Oscar; Carpenter, Edward; Cazalett, William Marshall; Ellis, Havelock; Evans, Caroline A.; Gale, Norman; Hare, Augustus J. C. (Augustus John Cuthbert) i dr.. „George Cecil Ives: An Inventory of His Papers at the Harry Ransom Center”. Pristupljeno 2020-03-10. 
  3. Terry. „Gay Influence: George Cecil Ives”. Pristupljeno 2020-03-10. 
  4. „Knitting Circle George Ives”. Arhivirano iz originala na datum 2007-01-15. Pristupljeno 2020-03-10. 
  5. Weinbren, Dan (1994). „Against All Cruelty: The Humanitarian League, 1891-1919”. History Workshop (38): 86–105. ISSN 0309-2984. JSTOR 4289320. 
  6. The Man who created Sherlock Holmes: The Life and Times of Sir Arthur Conan Doyle by Andrew Lycett pages 229–230 (2007, Weidenfeld & Nicolson, London & Viking, New York) ISBN 0-7432-7523-3

Povezano[uredi | uredi kod]