Georg Hans Madelung

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Georg Hans Madelung
Nema slobodne slike
Rođen/a 31. jul 1889. (1889-07-31)
Rostock, Njemačko Carstvo
Umro/la 17. august 1972. (dob: 83)
Uffing am Staffelsee, Zapadna Njemačka
Nacionalnost Nijemac
Obrazovanje Univerzitet u Strasbourgu
Tehnološki institut Karlsruher
Univerzitet u Hanoveru
Alma mater Tehnološki univerzitet Berlin
Univerzitet u Hanoveru
Zanimanje inženjer, aeronautičar, konstruktor aviona, profesor
Poslodavac Tehnološki univerzitet Berlin
Univerzitet u Stuttgartu
Nacionalni pomorski medicinski centar
Politička partija NSDAP (1937–1945)
Suprug/a/zi/ge Elisabeth Emma Madelung
(r. Messerschmidt, vj. 1927)
Djeca Gero Otto George Madelung (sin)
Wilferd Ferdinand Madelung (sin)
Roditelji Otto Wilhelm Madelung (otac)
Hedwig (r. Köhler) Madelung (majka)
Rodbina Erwin Madelung (brat)

Georg Hans Madelung (Stuttgart, 31. 7. 1889. – Uffing am Staffelsee, 17. 8. 1972), njemački inženjer, aeronautičar, konstruktor aviona i profesor.

Biografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Madelung je rođen 1889. u Rostocku, gradu na sjeveru tadašnjeg Njemačkog Carstva, u porodici istaknutih naučnika. Sin je kirurga Otta Wilhelma i mlađi brat fizičara Erwina. Godine 1907. završio je protestantsku gimnaziju u Strasbourgu i potom je studirao na Univerzitetu u Strasbourgu, Tehnološkom institutu Karlsruher, Univerzitetu u Hanoveru i Tehnološkom univerzitetu Berlin. Diplomirao je na potonjem 1919. godine, nakon vojne karijere u Prvom svjetskom ratu u kojem je sudjelovao kao istraživač i pilot. Jedan od njegovih prvih većih projekata bio je Junkers F.13, prvi metalni transportni avion.

Godine 1921. doktorirao je inženjerstvo na Univerzitetu u Hanoveru i projektirao poznatu jedrilicu HaWa Vampyr. Iste godine odlazi na trogodišnji rad u Sjedinjene Države i bavi se dizajnom aviona. Od 1925. do 1929. bio je šef odjela Njemačkog avijacijskog instituta (DVL) u Berlinu, a 1926. postao je redovni profesor na Tehnološkom univerzitetu Berlin. Tri godine kasnije predavao je i na Univerzitetu u Stuttgartu. Godine 1927. vjenčao se s Elisabeth Emmom Messerschmidt i par je sljedeće godine dobio sina Gera Otta, a 1930. i Wilferda. Stariji sin također je postao uspješan avijacijski inženjer, dok je mlađi jedan od najeminentnijih suvremenih orijentalista.

Vrhunac karijere Madelung je ostvario u vrijeme Hitlerove Njemačke zahvaljujući snažnoj militarizaciji države. Nacističkoj stranci pristupio je 1937. i tokom Drugog svjetskog rata vodio je vlastiti Istraživački institut Graf Zeppelin koji se bavio konstruiranjem avijacijskog oružja. Također, pred kraj rata surađivao je s Wernherom von Braunom na razvoju raketa. Nakon poraza Njemačke, zajedno s brojnim njemačkim inženjerima odlazi na rad u Sjedinjene Države, gdje je boravio od 1946. do 1954. godine. Kao gostujući profesor radio je na vojnom Nacionalnom pomorskom medicinskom centru (NNMC) u Bethesdi i istraživao je utjecaje ubrzanja na ljudsko tijelo. U dobi od 65 godina vratio se u Zapadnu Njemačku i umro je u Uffing am Staffelseeu 1972. godine.

Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Ernst-Heinrich Hirschel, Horst Prem, Gero Madelung: Aeronautical Research in Germany – from Lilienthal until today. Springer-Verlag, Heidelberg; New York, 2004
  • Ernst Klee: Das Personenlexikon zum Dritten Reich. Wer war was vor und nach 1945. Fischer Taschenbuch Verlag, Zweite aktualisierte Auflage, Frankfurt, 2005, str. 386.