Generalni protektorat za umirivanje istoka

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Generalni Protektorat da Umiri Istok)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Generalni Protektorat da Umiri Istok je bila kratkotrajna vojna granica koju je Dinastija Tang uspostavila u Pyongyangu 668. Igrala je ključnu ulogu u turbulentnim događajima na korejskom polusotrvu u kasnom sedmom stoljeću.

Protektorat je uspostavljen nedugo nakon što su snage Tanga i Sille zbacile vladara kraljevstva Goguryeo. Protektorat je bio pod upravom Tang generala Xue Renguia (薛仁貴). Tang je osnovao ovaj protektorat da bi upravljao ne samo utvrdama na teritoriju Goguryeoa i Baekjea, već i da bi upravljao i samom Sillom.

Silla se osvetila kinezima zbog osnivanja protektorata tako što je pomogla Geom Mojamovu pobunu na sjeveru, te napadajući snage protektorata na područiju Baekjea. 671. godine je Silla osvojila utvrdu Sabi. Zbacili su marionetsku vladu Buyeo Yunga koju je Tang osnovao. Razljućena Tang Kina je proglasila mlađeg brata kralja Sille Munmua za pravog kralja Sille, ali nije bila u stanju da poprati ovaj politički pokret odlučnim vojnim udarom.

Nakon Silla-Tang ratova snage Sille su izbacile vojske Protektorata iz Korejskog poluostrva 676. godine. Sjedište protektorata je službeno pomjereno u bivšo Goguryeo grad Shinseong,odakle je protektorat nastavio nadgledati poslove vezane uz Goguryeo izbjeglice i dio bivšeg Goguryeo teritorija.

Svrgnuti kralj Goguryeoa, Bojang je dobio novu titulu kao "Kralj Joseona" (Hangul : 요동주도독 조선왕 Hanja:遼東州都督朝鮮王) i postao je upravitelj protektorata. Zbog svoje uporne podrške pobunjenicima on će na kraju biti protjeran, ali njegovi potomci će nastaviti služiti kao upravitelji protektorata kroz nekoliko idućih generacija. Protektorat se u ovom periodu ponekad naziva i "Mali Goguryeo" ili "Manji Goguryeo" (소고구려/小高句麗).

Pobune i rastuća moć Balhaea je prisilila protektorat da mjenja glavni grad nekoliko puta do svog konačnog pada 756. godine.

Administracija[uredi | uredi kod]

Administrativno gledano, protektorat je bio zamišljen tako da nadgleda devet zapovjedništava (Hangul :9도독부 Hanja: 九都督府), 42 prefektura(州) (kasnije preinačenih u 14) i 100 općina(縣).

Devet zapovjedništava[uredi | uredi kod]

Sinseongju (Hangul: 신성주 Hanja/Hanzi :新城州) Yoseongju (Hangul: 요성주Hanja/Hanzi :遼城州/辽城州) Gamulju (Hangul: 가물주 Hanja/Hanzi :哥勿州) Wuirakju (Hangul: 위락주Hanja/Hanzi :衛樂州/卫乐州) Saraju (Hangul: 사리주 Hanja/Hanzi :舍利州) Keosoju (Hangul: 거소주 Hanja/Hanzi :去素州/居素州) Wueolhuiji (Hangul: 월희주 Hanja/Hanzi :越喜州) Keodanju (Hangul: 거단주 Hanja/Hanzi :去旦州) Keonanju (Hangul: 건안주 Hanja/Hanzi :建安州)

14 prefektura(州)[uredi | uredi kod]

Guverneri[uredi | uredi kod]

Bilješke[uredi | uredi kod]

  • Lee, K.-b. (1984). Nova historija Koreje. prev. E.W. Wagner & E.J. Schulz, bazirano na koreanskom revidiranom izdanju iz 1979. Seoul: Ilchogak. ISBN 89-337-0204-0

Vidi više[uredi | uredi kod]