Gençlerbirliği SK (fudbal)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Gençlerbirliği SK
Gençlerbirliği Spor Kulübü
Nema grba ? Postavite ga sami.
Općenito
Liga TFF 1. Lig
Osnivanje 14. marta 1923.
Nadimci Gençler
Stadion Stadion Eryaman, Ankara
(20.560 gledatelja)
Ličnosti
Predsjednik Osman Sungur
Trener Sinan Kaloğlu
Dresovi
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Domaći
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Gostujući
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Treći

Gençlerbirliği je turski fudbalski klub iz grada Ankare, igra u TFF 1. ligi tj. u drugoj turskoj ligi.

Klub je osnovan 1923. od strane učenika iz srednje škole Ankara Erkek Lisesi (Sultani Mektebi) sada Ankara Atatürk Lisesi. Naime, jedna grupa učenika[α 1] tada nije uspjela biti odabrana u školskom timu, pa su zamolili jednog od prijatelja, Asima, da porazgovara sa svojim ocem o osnivanju fudbalskog tima za njih kako bi pokazali koliko dobro mogu igrati. Asimov otac, član parlamenta iz pokrajine Muş, osnovao je tim za svog sina i njegove prijatelje. Budući da su svi članovi tima bili studenti, odabrao je nazivGençlerbirliği što doslovno znači Savez mladih ili Unija mladih, te je ekipa izabrala Faik-bega za svog prvog predsjednika. Gençlerbirliği je konačno igrao protiv protiv školske ekipe koja ih nije odabrala i pobijedili su rezultatom 3:0.

U svojoj historiji su dvaput osvojili treće mjesto u turskom prvenstvu (1965/66. i 2002/03.) a među igračima pamte se Tomasz Zdebel, Bogdan Stancu, Rahim Zafer, Kemal Yıldırım i drugi.

Bilješke

[uredi | uredi kod]
  1. Ramiz Eren, Mennan İz, Mazhar Atacanlı, Sait, Kenan, Nuri, Namık Katoğlu, Namık Ambarcıoğlu, Rıdvan Kırmacı, Hafi Araç, Ruhi, Sarı Ziya i Hakkı