Gej strejt alijansa (Srbija)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Disambig.svg Za ostale upotrebe, v. Gej strejt alijansa.
Gej strejt alijansa (GSA)
Datum osnivanja17. novembar 2005.
SedišteBeograd, Srbija
Područje
bavljenja
LGBT prava, Lobiranje,Monitoring
Značajni/e
predstavnici/e
Lazar Pavlović, Mirjana Bogdanović
WebsiteZvanični sajt GSA

Gej strejt alijansa (GSA) je srpska nevladina organizacija osnovana 2005. godine u Beogradu. Ova organizacija se bavi ljudskim pravima, političkim lobiranjem za dobrobit LGBT osoba i drugim srodnim projektima. GSA je bila noseća organizacija iza prve održane Parade Ponosa 2010.

Osnivanje[uredi - уреди | uredi izvor]

Neposredni povod za osnivanje GSA je pokušaj novosadske policije 2005. godine da napravi popis LGBT osoba i prikupi što više ličnih podataka o njima. Kao odgovor na ovakav nezakonit čin policije, LGBT aktivista Boris Milićević organizuje kampanju kojom se informiše javnost o ovom pokušaju i u kojoj je više od 600 LGBT osoba, njihovih prijatelja i rođaka poslalo svoje lične podatke predsedniku Srbije, premijeru, predsedniku parlamenta i ministarstvima policije, pravde i ljudskih prava kao znak podrške LGBT populaciji u Srbiji i zaštiti njihovih ljudskih prava.

Nakon toga, 17. novembra 2005. godine u Beogradu, Milićević sa grupom prijatelja osniva Gej strejt alijansu. GSA je nastala po modelu američkih “Gay Straight Alliances”, organizacija koje deluju širom SAD na koledžima i u srednjim školama, a koje takođe okupljaju LGBT i heteroseksualne osobe sa ciljem inkluzije i što bolje socijalizacije LGBT populacije u obrazovnim sredinama.[1]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Vidi još[uredi - уреди | uredi izvor]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]