Gay Games

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Gej igre)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Gay Games ili Gej igre su sportski i kulturni događaj LGBT zajednice. Pokrenute su 1982. godine, po ideji Toma Waddella, američkog gej olimpijca, čiji su ciljevi bili da promoviše duh uključivanja i učestvovanja.

Gej igre su otvorene za sve učesnike i učesnice, bez obzira na seksualnu orijentaciju i ne postoje kvalifikacioni standardi za učešće na igrama.

Gej igre organizuje Federacija gej igara (Federation of Gay Games - FGG).

Spisak Gej igara[uredi | uredi kod]

Naziv Mesto Datum otvaranja Broj učesnika/ca
Gay Games I - Izazov 1982 San Francisco, SAD 28. avgust, 1982 1,600
Gay Games II - Triumf 1986 San Francisco, SAD 9. avgust, 1986 3,500
Gay Games III - Slavlje 1990 Vancouver, Kanada 4. avgust, 1990 9,500
Gay Games IV - Jedinstvo 1994 New York, SAD 18. jun, 1994 11,000
Gay Games V - Prijateljstvo 1998 Amsterdam, Holandija 1. avgust, 1998 14,700
Gay Games VI – Pod novim nebom 2002 Sydney, Australija 2. novembar, 2002 12,000
Gay Games VII – Gde se sastaje svet 2006 Chicago, SAD 15. juli, 2006 11,500
Gay Games VIII – Budi deo toga 2010 Köln, Nemačka 31. juli, 2010

Federacija Gej igara je 16. marta, 2005. najavila da su Köln, Johannesburg i Paris zvanični kandidati za gradove domaćine osmih Gej igrada 2010. godine. Na godišnjem sastanku FGG-a 14. novembra, 2005. izabran je Köln.

Kontroverze[uredi | uredi kod]

Doktor Tom Waddell, lekar i olimpijski takmičar u desetoboju, koji je učestvovao u organizovanju Gej igara, nameravao je da se igre zovu „Gej Olimpijada“, ali je samo tri nedelje pre početka prvih igara podnesena tužba kojom se zahtevalo da se zabrani upotreba takvog imena.

Međunarodni olimpijski komitet i Olimpijski komitet Sjedinjenih Država podneli su tužnu protiv organizatora Gej igara, pozivajući se na Zakon o amaterskim sportovima iz 1978. godine, koji daje isključivo pravo Olimpijskom komitetu Sjedinjenih Država da koristi ime Olympics u SAD. Branioci su zastupali stav da je tužba podneta zlonamerno, jer takva tužba nije podneta protiv Police Olympics i Nebraska Rat Olympics, a takođe je ime Special Olympics autorizovano. Ocenjeno je da je tužba akt homofobije.

Drugi su, pak, navodili istoriju borbe koje je Međunarodni olimpijski kompitet vodio godinama sa ciljem da se zaštiti ime Olimpijskih igara i tvrdili su da tužba nije usmerena protiv LGBT zajednice i da nije u pitanju diskriminacija.

Podela oko sedmih Gej igara[uredi | uredi kod]

Bilo je planirano da se sedme Gej igre održe u Montrealu, ali je FGG promenila svoju odluku zbog neslaganja sa organizatorima u Montrealu u vezi sa veličinom igara. Nova odluka je doneta da se igre 2005. godine održe u Čikagu. Međutim, Montreal nije odustao od organizovanja međunarodne sportske i kulturne manifestacije, što je rezultiralo u kreiranju World Outgames, kao i Internacionalne gej i lezbejske sportske asocijacije. Ostaje da se vidi u narednim godinama da li će LGBT zajednica u svetu, kao i LGBT sportisti da prihvate obe manifestacije.

Sportovi[uredi | uredi kod]

Zvanični sportski program za svake Gej igre ograničen je na ukupno 30 sportova. Od toga FGG je napravila listu od 22 osnovne discipline, koje moraju biti prisutne u programu, a grad domaćin bira još 8 dodatnih sportova kako bi se ispunila kvota od 30.

Obavezni sportovi su:

Badminton, Kuglanje, Biciklizam, Skokovi u vodu, Umetničko klizanje, Golf, Hokej na ledu, Dizanje tegova, Racquetball & Squash, Ulične trke (na 5km, 10km, Maraton i polu-maraton), Fudbal, Softball, Plivanje, Tenis, Atletika, Triatlon, Odbojka, Vaterpolo i Rvanje.

Vidi dalje[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]