Manastir Gandan

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Gandan manastir)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Hram Boddisatva Avalokitešvara u Gandan manastiru

Gandan je grupa hramova i drugih budističkih obejkata koji zajedno čine sklop manastira u Ulan Batoru, Mongolija. Od skora je često u upotrebi i pun naziv Gan Dan Teg Leng (ime se izgovara kao jedna reč ali je ovde dato razdvojeno zbog lakšeg izgovora). U slobodnom prevodu ime zanči Veliko mesto kompletne radosti. Bukvalni prevod je

  • Gan = puno se radovati
  • Dan = savršeno
  • Teg = vozilo
  • Leng = ostrvo

Manastir je izgrađen u u tibetanskom stilu u skladu sa preovlađujućim budističkim pravcem u Mongoliji.

Manastir je osnovan 1835. i ubrzo je postao glavno budističko učilište u Mongoliji. Tokom tokom tridesetih godina 20. veka Mongolska komunistička vlada je pod pritiskom Staljina, krenula u kampanju uništavanja budističkih manastira. Ganden je praktično bio jedini manastir koji je i dalje funkcionisao mada je i on u periodu od 1938. do 1944. godine bio zatvoren. Tokom 1944. Budistima je dozvoljeno da ga otvore opet, ali im je bilo određeno koliko osoblja mogu imate, te su im nametnute i druge restrikcije.

U okviru manastira funkcioniše univerzitet Zanabazar na kojem se mogu proučavati astrologija, tradicionalna medicina i budizam. Tokom 2006. je na univerzitet upisana prva generacija devojaka.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]