Galaktobureko

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Galaktoboureko)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Galaktoboureko

Galaktobureko (grč. γαλακτομπούρεκο) je tradicionalni dezert grčke kuhinje. Pravi se od griza (ponekad začinjenog limunom ili pomorandžom) uvijenog u koru za gibanicu.

Etimologija[uredi | uredi kod]

Naziv Galaktobureko potiče od dve reči, reči grčkog jezika gala (grč. γάλα) koja znači mleko, i reči bureko koja potiče od reči burek iz turskog jezika. U slobodnom prevodu se može prevesti kao mlečni burek.

Recept[uredi | uredi kod]

Sastojci za koru i fil[uredi | uredi kod]

450 grama kora za gibanicu

150 grama šećera

6 jaja

150 grama griza

1 litar mleka

sok od isceđene polovine limuna

2 štapića vanile

prstohvat soli

Sastojci za sirup[uredi | uredi kod]

150 grama šećera

125ml vode

2 kašike soka od limuna

Priprema[uredi | uredi kod]

Potrebno je umutiti šećer, jaja i griz. Zatim dodati i umutiti mleko i štapiće vanile. Na kraju umešati sok od polovine limuna. Kuvati dok ne provri, usput mešajući kašikom da ne zagori. Kada provri, isključiti ringlu i nastaviti mešanje još 10 minuta a zatim sipati smesu u posudu da se ohladi.

Namazati kore za gibanicu i posudu za pečenje margarinom. Pokriti posudu za pečenje polovinom gora za gibanicu. Sipati ohlađenu smesu pudinga od grizai u posudu za pečenje i prekriti ostatkom kora za gibanicu (prethodno namazanih margarinom), list po list. Poprskati sa malo vode i peći u rerni na 180o tokom jednog sata.

Da biste pripremili sirup, kojim se pre serviranja preliva galktoboureko, pomešati vodu i šećer i kuvati oko 10 minuta. Umešati sok od limuna kada se ohladi, da bi se zadržao vitamin C.

Ponekad se služi posuto cimetom, uz malo šlaga i kuglom sladoleda od vanile.