Gaj Flaminije

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Gaj Flaminije Nepot)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Gaj Flaminije Nepot (Gaius Flaminius Nepos, ? - april 217. pne.) bio je rimski vojskovođa i političar iz doba punskih ratova, poznat po borbi za prava siromašnog plebsa i suprostavljanju aristokratskom Senatu.

Flaminije, koji je bio novus homo, svoju je karijeru otpočeo nedugo nakon dugotrajnog prvog punskog rata u kome je Rim odnio pobjedu, ali koji je iscrpio mnoge njegove građane, pogotovo male seljake koji se zbog dugotrajne službe nisu brinuti o svojim imanjima te su zapali u dugove. Godine 232. pne. Flaminije je izabran za plebejskog tribuna te je, suprotno željama Senata, uspio ishoditi plebiscit kojim je taj problem riješen preko Ager Gallicusa ("Galsko polje"), odnosno javnog zemljišta u Picenumu, koje su Rimljani prije nekoliko decenija bili osvojili od Gala.

Godine 227. pne. Flaminije je izabran za prvog guvernera rimske provincije Sicilije. U međuvremenu su njegove agrarne reforme izazvale nezadovoljstvo ne samo kod rimskih senatora, nego i kod galskih plemena u Cisalpinskoj Galiji, koja se nikada nisu pomirila s gubitkom svojih teritorija. Ona su godine 225. pne. pokrenula veliki pohod protiv Rima, koji je zaustavljen u velikoj bitci kod Telamona. Godine 223. pne. Flaminije je prvi put izabran za konzula. Tada mu je povjeren zadatak pokoravanja plemena Cisalpinske Galije. Dok je bio na pohodu, Senat je, koristeći kao izgovor navodne pogreške pri izvođenju rituala inauguracije, zatražio od oba konzula da podnesu ostavke. Njegov kolega Publije Furije Fil je to učinio, ali je Flaminije pismo s nalogom jednostavno ostavio neotvorenim, uspješno dovršio pohod te se vratio u Rim gdje mu je priređen trijumf.

Godine 221. pne. Flaminije je izabran za cenzora gdje je započeo intenzivnu graditeljsku aktivnost. U samom Rimu je sagradio Circus Flaminius, dok je na ruti od Rima do Ariminuma sagradio put po imenu Via Flaminia, koja će postati jednom od ključnih saobraćajnica Italije. Također je konsolidirao rimsku vlast u Cisalpinskoj Galiji osnovavši kolonije Cremona i Placentia.

Nakon što su Rimljani na početku drugog punskog rata doživjeli niz poraza, Flaminije je godine 217. pne. izabran za konzula kako bi pokušao istjerati Hanibala iz Italije. Njegova vojska je, međutim, upala u Hanibalovu zasjedu te je uništena u bitci kod Trazimenskog jezera, pri čemu je Flaminije poginuo.

Izvori[uredi | uredi kod]

  • K. Jacobs, Gaius Flaminius (1938) (nizozemski)


Prethodi:
Titus Manlius Torquatus i Quintus Fulvius Flaccus
Konzul Rimske Republike
zajedno s Publijem Furijem Filom
223. pne.
Slijedi:
Gnaeus Cornelius Scipio Calvus i Marcus Claudius Marcellus
Prethodi:
Publius Cornelius Scipio i Tiberius Sempronius Longus
Konzul Rimske Republike
zajedno s Gnejem Servilijem Geminom
217. pne.
Slijedi:
Gnaeus Servilius Geminus i Marcus Atilius Regulus (Suffect)