Gaj Antonije Hibrida

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Gaius Antonius Hybrida)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Gaj Antonije Hibrida (Gaius Antonius Hybrida, sredina 1. vijeka pne.) bio je rimski političar iz doba kasne Republike.

Bio je sin Marka Antonija Oratora, odnosno brat Marka Antonija Kretika, odnosno stric znamenitog trijumvira Marka Antonija.

Karijeru je započeo za vrijeme prvog mitridatskog rata kao oficir u Sulinoj vojsci. Nakon završetka rata je postavljen za guvernera Grčke gdje se istakao pljačkom, mučenjem i sakaćenjem lokalnog stanovništva te stekao nadimak "Polu-zvijer" (Hibrida). Zbog toga ga je 76. pne. na sud doveo mladi Julije Cezar, ali se Hibrida preko tribuna spasio osude. Godine 71. pne. je i sam postavljen za tribuna, a godine 66. pne. izabran za pretora.

Tada je postao dio Katilinine zavjere, ali ga je Ciceron uspio nagovoriti da izda zavjerenike. Godine 63. pne. je zajedno s Ciceronom izabran za konzula, a nakon mandata poslan u Makedoniju gdje je izazvao toliko nezadovoljstvo da ga je Senat dao povući. Po povratku je optužen za sudjelovanje u zavjeri, osuđen i prognan iz Rima na Kefaloniju. Nešto kasnije ga je Julije Cezar vratio u Rim gdje je 44. pne. sjedio u Senatu, a godine 42. pne. je izabran za cenzora.

Hibrida je imao dvije kćeri: Antoniju Hibridu Stariju (Antonia Hybrida Major) i Antoniju Hibridu Mlađu (Antonia Hybrida Minor), koja je bila druga supruga Marka Antonija.

Fusnote[uredi | uredi kod]

Prethodi:
Lucius Julius Caesar i Gaius Marcius Figulus
Konzul Rimske Republike
zajedno s Markom Tulijem Ciceronom
63. pne.
Slijedi:
Decimus Junius Silanus i Lucius Licinius Murena