Fuzom

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Fuzom u ovarioli Drosophila melanogaster (nije obilježen, ali vidljiv je na desnoj strani, kao crvena razgranata struktura)

Fuzomi su definirani kao međućelijski mostovi u različitim tkivima i imaju opći sinhnonični razvoj. Za razliku od drugih međućelijskih kompleksa, kao što su dezmosomi i plazmodezmi, fuzomi sastoje se samo od jednog, velikog, prstenastog otvora u ćelijskom zidu.[1][2]

Zapažanja pod elektronskim mikroskopom podržavaju teoriju da ovi mostovi omogućavaju slobodan prolaz citoplazmatskih materija i organela, uključujući i mitohondrije. Fuzomi su verovatno rezultat nepotpune podjele ćelija u kojoj se prstenasta brazda diobenog vretena ne podijeli u potpunosti, pa se tokom citokineze preostali dio strukture oblikuje u vidu posebnog tijela.

Fuzomi imaju snažno osmofilno prstenasto zadebljanja oko otvora.

Termin fuzom, uveo je Hirschler, 1948.[3]

Povezano[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

  1. King R. C., Stransfield W. D. (1998). Dictionary of genetics. New York, Oxford: Oxford niversity Press. ISBN 0-19-50944-1-7. 
  2. Rieger R. Michaelis A., Green M. M. (1976). Glossary of genetics and cytogenetics: Classical and molecular. Berlin-Heidelberg - New York: Springer-Verlag. ISBN 978-3-540-07668-1. 
  3. Hirschler J. (1948): Gesetzmäßigkeiten in den Ei-Nährzellverbänden. Zool. Jb. 61: 141–236.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]