Funcinpec

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije

Nacionalni ujedinjeni front za nezavisnu, neutralnu, miroljubivu i kooperativnu Kambodžu, poznatiji pod svojom francuskom skraćenicom FUNCINPEC (Front Uni National pour un Cambodge Indépendant, Neutre, Pacifique, et Coopératif) je rojalistička politička stranka u Kambodži.

FUNCINPEC je nastao od pristaša princa, a kasnije kralja Norodoma Sihanouka koji se 1950-ih istakao kao borac za nezavisnost Kambodže. Od 1970. godine je uglavnom djelovao u izbjeglištvu, da bi se u samoj Kambodži javio 1979. godine nakon vijetnamske okupacije, kada zajedno s Crvenim Kmerima sudjeluje u gerilskom ratu i formira vlastitu paravojnu formaciju Sihanukistička nacionalna armija.

Nakon mirovnih sporazuma 1991. godine i prvih višestranačkih izbora, FUNCINPEC i njegov vođa princ Norodom Ranariddh su 1993. godine ušli u koalicijsku vladu s bivšim provijetnamskim komunistima iz Kambodžanske narodne stranke (KPK) Hun Sena. Ta je koalicija u julu 1997. okončana državnim udarom, kada je Hun Sen FUNCINPEC optužio za šurovanje s Crvenim Kmerima. Mnogi članovi FUNCINPEC-a su tada bili izloženi Hun Senovoj represiji.

Nešto kasnije je stranci ponovno dozvoljen rad, a od 2004. ponovno sudjeluje u koaliciji s KPK. Od oktobra 2006. joj je na čelu Sihanoukov zet Keo Puth Rasmey.