Fujiwara no Yasunori

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Fujiwara no Yasunori u "Zenken-Kojitsu"
Ovo je japansko ime; porodično ime je Fujiwara.

Fujiwara no Yasunori (藤原 保則? 825 – 23. maj 895) bio je japanski dvorski plemić i administrator iz vremena Heianskog perioda.

Otac mu je bio Fujiwara no Sadao iz klana Južnih Fujiwara. Njegov prvi sin Fujiwara no Kiyotsura (藤原 清貫) je kasnije imenovan za dainagona (carskog savjetnika).

Yasunori je vlastitu karijeru započeo kao niži dvorski službenik 855. a 866. je služio kao upravnik u provinciji Bitchu gdje se istakao pomoći siromašnim podanicima i poticanjem poljoprivredne aktivnosti. Zbog kvalitetne uprave je kasnije stekao popularnost i među podanicima u provinciji Bizen. Godine 876. se vratio u Kyoto te služio kao Emon-no-Suke (Čuvar Kyotoa), Kebiishi (検非違使, civilni i administrator za očuvanje mira Kyota) i Minbu-Daiyū (pomoćni sekretar u Ministarstvu oporezivanja).

Godine 878. je Yasunori imenovan za Kokushija (guvernera) provincije Dewe. Njegovo je imenovanje koincidiralo sa pobunom Emishija koji su uništili carsku vojsku. Yasunori je protiv pobunjenika umjesto nasilja primijenio strategiju "osvajanja srca i uma", podijelivši zalihe riže lokalnom stanovništvom, te su se pobunjenici pokorili bez ikakvog otpora. Yasunori je poslije savjetovao carskoj vladi da amnestira pobunnnike.

Godine 882. je imenovan za Kokushije provcincije Sanuki a potom za Dazai-no-Dainija (pomoćnika sekretara za provinciju Dazaifu). Car Uda ga je, impresioniran njegovim sposobnim, vratio na dvor i 891. unaprijedio u čin Minbu-kyō (民部卿, sekretara Ministarstva oporezivanja). U dobi od sedamdeset godina je Yasunori imao predskazanje da će uskoro umrijeti, te se popeo na planinu Hiei i umro recitirajući molitve Budi.


Izvori[uredi | uredi kod]