From Hell

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

From Hell je strip serija čiji su autori scenarist Alan Moore i crtač Eddie Campbell, koja se originalno objavljivala od 1991. do 1996. prije nego što je konačno izdana u obliku grafičkog romana od 572 stranica. Radnja je smještena u viktorijanski London godine 1888. i prikazuje ubistva čiji je nikada otkriveni počinitelj kasnije postao poznat kao Jack Trbosjek. Naslov se temelji na pismu koje je osoba koja se predstavljala kao Jack Trbosjek poslala Georgeu Lusku, predsjedniku Whitechapelskog odjela za sigurnost građana.

Mooreu je kao inspiracija poslužila knjiga Jack the Ripper: The Final Solution Stephena Knighta iz 1976. godine, u kojoj je izložena teorija zavjere prema kojoj su ubistva bila dio masonskih nastojanja da se britanska kraljevska porodica zaštiti od skandala koji je prijetio rušenjem državnog poretka. Moore je tu teoriju, odnosno ozloglašena ubistva, iskoristio kako bi dao široki prikaz viktorijanskog društva kao i vlastita razmišljanja o njegovom uticaju na moderni svijet. Grafički roman također sadrži Mooreov svojevrsni pogovor Dance of the Gull-Catchers u kome se izlažu najbizarnije teorije o Jacku Trbosjeku, kao i Mooreovo priznanje kako se Knightova teorija s vremenom čini sve manje uvjerljivijom; uz mnoge od scena u stripu postoje i opsežne fusnote u kojima Moore objašnjava koje su od njih temeljena na stvarnim događajima, a koje na autorovoj mašti.

Mooreov je roman ekraniziran u obliku istoimenog film 2001. godine, ali se sam Moore te verzije unaprijed odrekao. Ona se samo u najpovršnijim detaljima (imena likova, mjesto i vrijeme radnje) temelji na grafičkom romanu.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]