Fredy Perlman

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Fredi Perlman)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Fredi Perlman (engleski: Fredy Perlman, 20. avgust 1934. - 26. jul 1985.) je bio teoretičar, pisac, izdavač, muzičar, aktivista i jedan od najznačajnih modernih kritičara civilizacije i kapitalizma.

Život[uredi | uredi kod]

Rođen je u Brnu u Čehoslovačkoj, odrastao u Boliviji, a najveći deo života proveo je u SAD. Između 1963. i 1966. živeo u Zemunu i Beogradu, gde je doktorirao na pravima i ekonomiji. Jedno vreme radio kao predavač na univerzitetima u Kalamazu (Mičigen) i Torinu. Obišao fićom dobro parče južne, zapadne i severne Evrope i učestvovao u pobuni maja 1968. u Parizu. 1985. umire u Detroitu, Mičigen.

Delo[uredi | uredi kod]

Bio je osnivač i urednik štamparsko-izdavačke kooperative Black & Red (Detroit), među čijim se brojnim izdanjima nalazi i prvo američko izdanje knjige Gi Debora Društvo spektakla. Uz Džona Zerzana i rani Fifth Estate časopis (takođe Detroit), najzaslužniji je za proširivanje radikalne društvene kritike na kritiku civilizacije u celini.

Spisi[uredi | uredi kod]

Autor satiričnog Priručnika za revolucionarne vođe, epistolarnog romana Pisma pobunjenika, fascinantne istorijske studije Protiv Levijatana, protiv njegove Priče i poetske istorije oblasti Detroita, pisane iz ugla njenih prvobitnih stanovnika, Tesnac (The Strait), koja je ostala nedovršena. U ovoj zbirci je sakupljeno nekoliko eseja napisanih u periodu 1969 - 1984, među kojima su i dva najpoznatija: Reprodukcija svakodnevnog života i Stalna privlačnost nacionalizma.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]