Fred Ebb

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Fred Ebb
Lični podaci
Datum rođenja(1928-04-08)8. 4. 1928.
Mjesto rođenjaSjedinjene Američke Države Manhattan, New York, New York, SAD,
Datum smrti11. 9. 2004. (dob: 76)
Mjesto smrtiSjedinjene Američke Države Manhattan, New York, New York, SAD,
Zanimanjetekstopisac
Muzički rad
Period aktivnosti1956—2004
Žanrmjuzikl, film, televizija
Povezani izvođačiKander i Ebb

Fred Ebb (8. april, 1928 - 11. septembar, 2004.)April 8, 1928 – September 11, 2004) bio je pisac tekstova pesama za mjuzikle, film i televiziju, koji je u čuvenom duu sa Johnom Kanderom imao veliki broj veoma uspešnih hitova. Zajedno su napisali mjuzikle kao što su: Cabaret, Chicago, Curtains, i verovatno najpoznatiju njihovu pesmu: New York, New York.

Biografija[uredi | uredi kod]

Ebb je rođen na Manhattnu u jevrejskoj porodici. Tokom početka 1950-ih radio je razne poslove, koji nisu imali veze sa muzikom i pozorištem. Godine 1955. diplomirao je na Njujoriškom univerzitetu na engleskoj književnosti, a dve godine kasnije dobio je diplomu mastera na Columbiji. U početku karijere sarađivao je sa Philom Springerom, a pesmu koju su napisali ("I Never Loved Him Anyhow") snimila je Carmen McRae, 1956. godine.[1] Drugu pesmu koju su zajedno napisali bila je "Heartbroken" (1953), koju je snimila Judy Garland, majka njegove kasnije štićenice, Lize Minnelli. Među drugim pesmama koje su izašle iz Springer-Ebb saradnje, bile su "How Little We Know," "Moonlight Gambler" i "Nevertheless I Never Lost the Blues".

Prvi posao vezan za pozorište dobio je 1951. godine za muzičku reviju Baker's Dozen.[2] Prvi mjuzikl napisao je sa Paulom Kleinom, Morning Sun. Mjuzikl je trebalo da režira Bob Fosse, koji se povukao iz projekta i mjuzikl mije imao uspeha.

Kander i Ebb[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Kander i Ebb

Muzički izdavač, Tommy Valando je upoznao Ebba sa Kanderom, 1962. godine. Nakon nekoliko pesama, kao što je "My Coloring Book," Kander i Ebb su napisali svoj prvi mjuzikl, Golden Gate, koji nikada nije igran. Međutim, kvalitet muzike je ubedio producenta, Harolda Princea da ih angažuje za mjuzikl Flora the Red Menace. Premda je glavna glumica, Liza Minnelli dobila nagradu Tony, mjuzikl se kratko igrao.

Njihva druga saradnja bila je na čuvenom mjuziklu, Cabaret, koji se igrao tri godine. Mjuzikl je zasnovan na pričama Christophera Isherwooda), a glavnu ulogu, Sally Bowles je igrala Jill Haworth. Mjuzikl je osvojio osam od 11 Tonyja za koje je nominovan. Na osnovu njega kasnije je snimljen istoimeni film u režiji Boba Fosseja, koji je osvojio nekoliko Oscara. Mjuzikl je dva puta ponovo postavljan na broadwayske daske, prvi put 1987. godine, kada je Joel Gray reprizirao svoju ulogu MC-a i 1998. godine sa Alanom Cummingom i Natashom Richardson. Ova produkcija je prikazivana šest godina.

Naredna dva mjuzikla su imala manje uspeha: The Happy Time, igrao se manje od godinu dana i Zorba, koji se isto igrao manje od godinu dana, ali je njegovo ponovno postavljanje 1983. imalo više uspeha i, konačno, 70, Girls, 70, koji se igrao samo 35 puta.

Godine 1972. napisali su televizijski show, Liza with a Z. Godine 1975. napisali su muziku za Funny Lady, nastavak filma Funny Girl. Chicago (1975) je dobio podeljene kritike, ali se igrao preko dve godine. Premda su se čule glasine o snimanju filma u režiji Fosseja, mjuzikl nije imao uspeno ponavljanje dve do 1996. godine, kada je prikazan kao deo serije Encores!. Bio je ogroman hit i prebačen je na Broadway, gde se još uvek igra, kao, trenutno, šesti broadwayski show po dužini igranja ikada. Godine 2002. snimljen je istoimeni film, koji je dobio Oscar za najboji film.

Ebb je sam napisao tekst za broadwayski solo Shirley MacLaine, 1976. godine. Naredne godine su Kander i Ebb dva puta sarađivali sa Lizom Minnelli i Martinom Scorsesom: najpre na filmu New York, New York, za koji su napisali verovatno svoju najpoznatiju pesmu, New York, New York. A kasnije na mjuziklu o noćnom klubu, koji se zvao The Act. Napisali su i mjuzikl Woman of the Year, u kome je glumila Lauren Bacall i za koji su dobili svoju drugug nagradu Tony za najbolju muziku.

The Rink (1984) ih je ponovo spojio sa Minnelli i Riverom. Tu su glumili i Jason Alexander i Rob Marshall. Nakon skidanja predstave sa repertoara nakon samo šest meseci, Kander i Ebb nisu napisali ništa devet godina. Njihova muzička adaptacija Kiss of the Spider Woman počela je da se igra 1993. godine sa Chitom Riverom. Mjuzikl je ponovo režirao Harold Prince i imao je veliki uspeh. Igrao se preko dve godine i doneo im je treću i poslednju Tony nagradu za najbolju muziku.

Njihov poslednji projekat koji je otvoren na Broadwayu za vreme Ebbovog života bio je Steel Pier, 1997. godine. Premda je mjuzikl bio nominovan za 11 i osvojio 9 nagrada Tony, igrao se samo dva meseca. U mjuziklu je, između ostalih, glumila i Kristin Chenoweth.

Smrt i zaostavština[uredi | uredi kod]

Ebb je umro u 76. godini od infarkta u svom domu u New Yorku.

U vreme kada je umro, Ebb je radio na novom projektu sa Kanderom, Curtains: A Backstage Murder Mystery Musical Comedy. Projekat je pre toga već izgubio pisca, Petera Stonea, koji je umro 2003. Orkestrator, Michael Gibson, je takođe umro u toku produkcije. Ironično, mjuzikl govori o seriji smrtnih slučajeva u toku produkcije Broadwayskog mjuzikla.[3] Kander je nastavio da radi sa novim tekstopiscem, Rupertom Holmesom. Premijera je održana jula 2006. godine u Los Angelesu, a na Broadwayu je igrana od marta, 2007. do juna, 2008. godine. Mjuzikl je dobio 8 nominacija za nagradu Tony, od kojih je jedino David Hyde Pierce dobio Tony za najboju glavnu mušku ulogu u mjuziklu.

Godine 2007. Drama Desk je dodelila specijalu nagradu Kanderu i Ebbu (posthumno) za "42 godine izuzetnog unapređenja umetnosti muzičkog pozorišta".

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Carmen McRae Discography Arhivirano 2009-04-26 na Wayback Machine-u. Pesma je snimljena pod nazivom "Never Loved Him Anyhow".
  2. "‘Baker's Dozen’ to Open March 8", The New York Times, February 26, 1951, p. 32.
  3. http://www.nytimes.com/2006/08/27/theater/27gree.html

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]