Fraserov dupin

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Fraserov dupin
Fraserovi dupini
Status zaštite

Status zaštite: Niska zabrinutost (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Podrazred: Eutheria
Red: Cetacea
Podred: Odontoceti
Porodica: Delphinidae
Rod: Lagenodelphis
Vrsta: L. hosei
Dvojni naziv
Lagenodelphis hosei
Fraser, 1956
Rasprostranjenost Fraserovog dupina

Fraserov dupin (latinski: Lagenodelphis hosei) ili Sarawak dupin je kit iz porodice Oceanskih dupina koji se može naći u dubokim vodama Tihog oceana, te u manjoj mjeri Indijskog i Atlantskog oceana. Fraserov dupin relativno je nedavno otkriven, ljubanja je otkrivena 1895. godine, ali je tek 1956. godine Francis Fraser ustvrdio da je riječ o novoj vrsti.

Fraserovi dupini su dugi oko 1 metra i teški 20 kg pri rođenju, narastu na 2,75 m i teže 200 kg u odrasloj dobi. Imaju male peraje u odnosu na tjelo. Leđna peraja i kljun su također nerealani. Gornja strana je sivo-plave do sivo-smeđe boje. Prljava krem linija ide duž bokova iz kljuna, iznad oka, do anusa. Tu je tamna pruga po toj liniji. Trbuh i grlo su obično bijeli, ponekad u preljevima ružičasti. Iz daljine se mogu miješati s plavobijelim dupinom koji ima sličnu boju, a nalazi se u istim regijama. Fraserovi dupini plivaju brzo u velikim čvrsto povezanim skupina od oko 100 do 1000 dupina. Hrani se plavom ribom, lignjama i škampima često na vrlo velikim dubinama. Nema točnih podataka brojnosti Fraserova dupina, međutim nisu rijetki kako se mislilo 1980. godine.

Izvor[uredi | uredi kod]

  • Whales Dolphins and Porpoises, Mark Carwardine, Dorling Kindersley Handbooks, ISBN 0-7513-2781-6
  • National Audubon Society Guide to Marine Mammals of the World, Reeves, Stewart, Clapham and Powell, ISBN 0-375-41141-0
  • Malaysian Naturalist, Vol 59/3 - 2006, page 5.